NA24.no

Bankstreik kan stoppe børsen

Blir det full stopp i Bank-Norge fra 12. juni, blir det trøbbel for Oslo Børs.

Finansbransjen er i streik. I går gikk over 6000 ansatte i forsikringsselskapene ut i streik. Om det ikke blir en løsning før 12. juni, blir det full stopp i Bank-Norge, når Finansforbundet tar ut ytterligere 1500 medlemmer og arbeidsgiveren svarer med lockout av resten.

Da forsvinner nettbanker, minibanker, betalingsterminaler og elektroniske oppgjørssystemer.

- Norge blir lammet, landet kan ikke fungere i mange dager eller timer uten at banksystemet virker, sa Preben Sandborg Røe, informasjonsdirektør i Finansnæringens Hovedorganisasjon til NA24 torsdag.

Rammer børshandelen
Det kan også ramme børsen. Selv om ingenting av det som foregår på børsen berøres direkte, rammes oppgjørssystemene. Det blir en utfordring for Oslo Børs, som allerede har blitt informert av partene gjennom et brev for en stund siden. Nå er de i ferd med å forberede seg på en situasjon uten penger.

- I ytterste konsekvens kan dette ramme børshandelen, sier pressetalsmann Tor Arne Olsen ved Oslo Børs til NA24.

For børsen vil det bli et problem med oppgjørssystemene.

Ifølge Olsen er de nå i ferd med å forberede seg på en situasjon med såkalt utsatt oppgjør, hvor partene i markedet er enige om å utsette betaling for verdipapirer i noen dager. Dette er en ordning som kan fungere i noen dager, men etter hvert vil det oppstå store utfordringer. Og utsatt oppgjør kan bare skje under enighet fra alle parter.

- Meglerhusene må dessuten være oppmerksomme på å sjekke om kunden har dekning, og investorer må hele tiden gjøres oppmerksom på at det er utsatt oppgjør, sier Olsen til NA24.

Uholdbar situasjon
Streik i bankbransjen har det bare vært en gang tidligere. Det var i 1976, og da var det helt andre tider. Børsen var gjennomregulert, og børshandelen var bare en brøkdel av hva den er i dag.

- Det handles for 14 milliarder kroner hver dag. Det er en helt annen størrelse på markedet i dag, og en del aktører vil nok fort havne i en situasjon hvor man må ta risikoer man ikke er forberedt på. Utsatt oppgjør vil føre til en uholdbar situasjon på sikt, sier Olsen.

Han tror ikke det kommer så langt som til at man må iverksette dette. Børsen har tidligere forberedt seg på utsatt oppgjør, men ifølge Olsen aldri iverksatt det.

- Men vi kan aldri utelukke noen ting. Det er klart vi må ta høyde for at konflikten kan bli langvarig. Børsen går videre, men det er en grense for hvor lenge vi kan drive på med dette, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere