NA24.no

Banktopper på innsideliste

Sist oppdatert:
Gis munnkurv før kredittpakken kommer.

- Jeg kan ikke si noe som helst. Vi har lært mye siden forrige gang, sier Arne Skauge til NA24.

NA24 – din næringslivsavis

Han leder Finansnæringens Hovedorganisasjon, som er bankenes mektige talerør til styresmaktene. Han og flere andre er plassert på innsidelisten til Kristin Halvorsen.

Regjeringen er meget bekymret for at næringslivet ikke får tilgang til lån og kreditter og vil derfor mandag presentere en pakke som skal sørge for at bankene vil kunne øke sine utlån til norske bedrifter. Flere store selskap har opplevd store problemer med å refinansiere lån og for å skaffe seg kreditter.

Kredittpakke
Bankene har strukket strikken langt har begrenset evne til å øke sine utlån i dagens anstrengte situasjon. En løsning vil være å tilføre bankene egenkapital, enten i form av såkalt hybridkapital eller på andre måter.

Dette er noe annet enn det finansminister Kristin Halvorsen kalte «Gullkortet» som ble fremlagt i midten av oktober, der banker kunne pakke om sine boliglån og veksle det med statsobligasjoner.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Sensitivt
Da NA24 ville diskutere arbeidet med kredittpakken som skal presenteres mandag neste uke med Arne Skauge og lederen i Sparebankforeningen, Arne Hyttnes, var begge ytterst sparsommelige med kommentarer.

- Jeg er satt på innsideliste, sier Hyttnes til NA24. Han minner om at dersom han sier noe mer enn det han skal si, så kan konsekvensen bli straff.

Dette betyr at både Hyttnes og Skauge ikke kan diskutere noe vedrørende hva regjeringen tenker seg med folk som ikke står på innsidelisten. Det er dermed mye som tyder på at arbeidet til finansdepartementet har kommet langt.

Og det er ikke rart informasjonen om innholdet i pakken er strengt fortrolig. Innholdet vil kunne påvirke prisingen av bankaksjer når den blir presentert 9. februar.

- Finansdepartementet anser at opplysninger som har fremkommet i møte med næringsrepresentanter er innsideinformasjon etter verdipapirhandelloven. Vi har derfor ført liste over de personer som har deltatt på disse møtene, og gjort dem oppmerksomme på de plikter og ansvar de får etter verdipapirhandelloven ved å bli gitt tilgang til slik informasjon, melder finansdepartementets informasjonsavdeling i en e-post til NA24.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Interesseorganisasjonene leder an
Etter det NA24 erfarer har de to interesseorganisasjonene tatt seg av brorparten av kontaktarbeidet med Finansdepartementet. Forrige gang bankene løp til regjeringen var da likviditeten tørket fullstendig opp, men da var DnB NOR den mest aktive parten med toppsjef Rune Bjerke.

Hans telefonsamtaler med statsministerens statssekretær Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (ap) ble ikke bare omstridt; hva Rune Bjerke og DnB NOR visste i forkant er også gjenstand for etterforskning fra Økokrim.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere