*Nettavisen* Økonomi.

Banktopper skjelver når denne mannen hoster

Foto: Thomas Witsø-Bjølmer

Nå har Trond Giske hentet investorlegenden George Soros til Oslo.

14.06.11 16:51

REGJERINGSKVARTALET (NA24): - Jeg er veldig imponert over Norge og oljefondet. Men jeg skjønner ikke - med en slik avkastning - hvorfor dere ikke kan gi mer støtte til utviklingsprosjekter over hele verden, sa Soros.

Det var et imponerende knippe finans- og økonomifolk som tirsdag samlet seg i plenumssalen i regjeringskvartalet. Jens P. Heyerdal, Grace M. Reksten Skaugen, Bjørn Kjos, Stein Erik Hagen, Svein Aaser, Jens Ulltveit-Moe og Leiv Askvik - for å nevne noen.

Anledningen var den årlige Eierskapskonferansen, og rosinen i pølsa denne gang var investorlegenden George Soros. Det var en tydelig stolt statsråd Trond Giske som tok i mot Soros.

Giske introduserte om hvor fantastisk det går med Norge - men utelot riktignok at det bremset opp i første kvartal.

Næringsministeren la også inn et lite stikk om at et bortfall av formuesskatten betyr én prosent på renten for eksportbedrifter. Han sa også at bedriftene og eierne burde stå samlet om at Norge ikke kan bruke ubegrenset med penger, selv om vi har penger på bok.

Foruten Giske og Soros, står også oljefondsjef Yngve Slyngstad, styregrossist Stine Bosse og ekspedisjonssjef Mette I. Wikborg på talerlisten under årets konferanse.

- Norge bør gi mer
Soros er imponert over utviklingen i Oljefondet og den norske økonomien. Han dro imidlertid opp en advarende finger.

- Dere kan gi mer (til utviklingsprosjekter red. anm.), sa han til Giske, og viste til at gode utviklingsprosjekter ikke ville påvirke norsk økonomi negativt. Hans forslag er at det settes av den del av Oljefondet til prosjekter i u-land som er på vei inn i en demokratisk prosess.

Soros fortalte videre at han på et møte med Oljefondets Yngve Slyngstad tirsdag morgen, hadde gitt ham råd om å investere mer penger i vekstmarkeder i Asia, Sør-Amerika og Afrika. Markedene i Europa og Nord-Amerika tror ikke investorlegenden vil ha like god utvikling. Særlig situasjonen i Europa og med den fellesvalutaen euro, synes Soros er alvorlig.

For euroens del mener han at tiden er knapp for å redde denne, da man er i ferd med å få et delt Europa mellom Tyskland og de gjeldstyngede økonomiene.

- Situasjonen rundt euroen er ikke løst, sa Soros. Også i USA er det problemer som er kommet etter finanskrisen. Likebalansen i markedene er ennå ikke på plass, mener investorlegenden.

- Problemene med at USA forbruker mer enn det produserer, er fortsatt der. I Kina er situasjonen at de produserer mye mer enn de forbruker, sa Soros.

Styrtrik spekulant
George Soros ble født i Ungarns hovedstad Budapest i 1930. Han vokste opp under naziregimets okkupasjon av landet, og flyttet til London i 1947. Etter å ha studert på respekterte London School of Economics flyttet han til USA i 1956.

Her grunnla han et stort hedgefond som han ble styrtrik på. I dag er han blant annet styreleder i Soros Fund Management LL.

Forbes har rangert Soros på 46. plass over verdens rikeste mennesker. Her står han oppført med en formue på 14,5 milliarder dollar.

Skviste pundet
Valutaspekulanten ble for alvor kjent da han i september 1992 tok totalt innersvingen på selveste The Bank of England og tjente seks milliarder kroner på et av tidenes største valutakupp. Anledningen til at Giske hadde hentet ham til Norge nå, var å snakke om samfunnsavsvaret og investeringer.

- Jeg må bare si at jeg ikke tenkte noe på samfunnsansvar i min «money-making» periode, sa Soros tirsdag.

Den ungarskamerikanske valuta- og aksjespekulanten er den største enkeltoperatør som var inne i markedet før pundet raste gjennom gulvet og ut av ESM-samarbeidet på «Black Wednesday» i september 1992. Han solgte via ulike fond pund for 60 milliarder kroner i forkant av krakket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Soros kjøpte tilbake når verdien var nede og lo hele veien til banken. Alle verdens sentralbanksjefer vet hvem han er, og han er blitt historisk med sitt stunt. Flere asiatiske politikere har skjelt ut Soros for å spekulere mot deres valutaer.

Les også: Verden skjelver når han hoster

Gavmild milliardær
Men foruten å være en rå spekulant brenner milliardæren for dem som er dårligere stilt enn seg selv. I 1979 engasjerte Soros seg i filantropisk arbeid for alvor, da han ga midler til svarte studenter på universitetet i Cape Town, i det som da var et apartheidstyrt Sør-Afrika.

Blant annet har han gitt bort flere hundre millioner kroner til prosjektet Millenium Villages. Dette prosjektet arbeider med å få delt ut myggnett som hindrer spredning av malaria, gjødning som bedrer jordbruksmulighetene, skolemat for underernærte barn og behandling til hiv- og aidssyke mennesker til ti land i Afrika.

Bush-motstander
George Soros har, etter å ha vokst opp under naziregimet, sterke meninger om diktaturer. Tidligere har han donert over 5 milliarder dollar for å fremme demokratiet i Sovjetunionen, Afrika og Asia. For sitt politiske engasjement er han kanskje mest kjent for å ha donert 110 millioner kroner for å bli kvitt president Bush i 2003.

Han ga blant annet fem millioner dollar til MoveOn.org, som er en liberal aktivistgruppe. Soros mener de konservative er en gjeng med ekstremister, som bruker 11. september-angrepene til sin egen fordel.

- Bush føler at han 11. september 2001 ble oppnevnt av Gud. Han leder USA og verden mot en skremmende sirkel av økende vold, fortalte Soros i november 2003.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.