*Nettavisen* Økonomi.

Banktopper truer med å si opp

Foto: Fotograf:ANDY RAIN (EPA)

Dersom myndighetene kutter bonusene deres.

Det brygger opp til konflikt mellom storbanken Royal Bank of Scotland (RBS) og de britiske myndighetene grunnet at myndighetene i større grad vil regulere bankenes bonusutbetalinger, ifølge AFP.

Storbritannias regjering med statsminister Gordon Brown i spissen krever kontroll over bankens utbetalinger som en betingelse for å forsikre bankens råtne lån samt tilføre mer statsstøtte.

Finansminister Alistair Darling skal være forberedt på å nedlegge et veto mot bonuspotten hos RBS dersom denne viser seg å bli mye større enn fjorårets, som var på en milliard pund, ifølge The Times.

Banken hevder at bonuskutt vil gjøre det vanskelig for banken å beholde og rekruttere nøkkelansatte. De betegner slike tiltak som en betydelig konkurranseulempe.

Rapporter sier at styret i RBS har blitt anbefalt av bankens advokater om å si opp dersom myndighetene forkaster årets bonusplaner. Dette er begrunnet med at et bortfall av bonuspenger vil gjøre det vanskelig å drive banken kommersielt og til det beste for alle aksjonærene.

Massiv krisehjelp
Royal Bank of Scotland ble så hardt rammet av finanskrisen og oppkjøpet de foretok av den nederlandske kjempen ABN Amro i 2007 at den måtte bli reddet av myndighetene.

Myndighetene har planlagt å spytte 25,5 milliarder pund inn i RBS, noe som vil gi myndighetene fullt eierskap over RBS med 84 prosent. Disse pengene kommer i tillegg til krisehjelp som banken fikk i fjor. Da planen ble annonsert for kort tid siden ble det meldt at banken ville godta begrensninger på lønn, noe som altså nå ser ut til å ha snudd.

Les mer: Storbanker får ny krisehjelp

Anbefaler innstramming
I februar, etter at flere britiske banker hadde kollapset, bestilte den britiske statsministeren Gordon Brown en rapport som skulle adressere overdreven risikotaking i finanssektoren og feilgrep, som er gjort innen bankstyring. Formålet var å komme opp med løsninger for hvordan man kan redusere risikoen knyttet til bankenes virksomhet.

For kort tid siden ble rapporten utført av finanskjempen Morgan Stanleys tidligere styreleder David Walker levert. Av flere anbefalinger er det en som stikker seg ut, og det er knyttet til finansfolkets lommebøker.

Blant annet slås det fast at britiske banker bør bli tvunget til å offentliggjøre antallet ansatte som tjener over en million pund, 9,3 millioner kroner etter dagens kurs, i året.

Det anbefales også at to tredeler av bonusene bør bli utsatt, og at minst halvparten av den variable avlønningen eller bonusene bør bli utbetalt i et langsiktig perspektiv.

Alistair Darling meldte da at de støtter forslagene og at de umiddelbart ville begynne å jobbe med å få disse implementert.

Les mer: Må avsløre de høyeste lønningene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag