NA24.no

Foto: AFP/Scanpix

Barack Obama endelig i mål

Sist oppdatert:
Obama tar seg en ferie mens G7-landene frykter at tiltak i stimulipakken kan forverre krisen.

Representantenes hus og Senatet har vedtatt president Barack Obamas krisepakke.

Krisepakken til Barack Obama som har til hensikt å få den amerikanske økonomien på rett kjøl, er nå vedtatt av både Representantenes hus og Senatet. Det skjer etter flere runder i begge kamrene.

Dermed kan Obama-administrasjonen sette i gang det omfattende prosjektet med å stabilisere økonomien.

5349 milliarder kroner
Representantenes hus vedtok det endelige lovforslaget fredag, mens Senatet godkjente vedtaket lørdag. Dermed er pakken på svimlende 789 milliarder dollar, noe som utgjør om lag 5349 milliarder kroner, klar til signering av presidenten allerede i begynnelsen av neste uke.

Det var kun tre republikanere som stemte for Obamas stimulipakke i begge kamrene. Obama har dermed ikke fått den tverrpolitiske støtten han hadde ønsket.

- Har det vært noen humper på veien til endring? Helt klart. Men vi har en god følelse, sier en topprådgiver i Det hvite hus til CNN.

Obamas toppfolk i Det hvite hus varsler nå en ambisiøs agenda for resten av februar hvor de skal adressere krisen i boligmarkedet og finanssektoren. Pengene i Obamas stimulipakke skal blant annet brukes til skattelette, helsereformer samt styrke den amerikanske infrastrukturen, noe som ifølge presidenten vil generere 3,5 millioner arbeidsplasser.

Får indirekte kritikk
Men pakken får nå indirekte kritikk fra de mektige G7-landene. Pakken inneholder nemlig en Kjøp Amerikansk-klausul som skal forsikre at kun amerikansk stål, jern og andre varer blir brukt i anleggsarbeid som blir finansiert av den nye stimulipakken.

Les også: Obama-pakke kan skade Norge

Både EU og Canada har tidligere uttalt at denne klausulen kan skape en dominoeffekt når det gjelder å innføre proteksjonistiske tiltak.

Finansministere fra G7-landene hadde et møte i Roma, Italia lørdag hvor de understrekte at nye handelsbarrierer vil forverre finanskrisen.

Men USAs finansminister Timothy Geithner hevder det er ingen grunn til bekymringen, melder BBC.

- Alle land må ivareta sine forpliktelser når det gjelder åpen handel og investeringspolitikk som er helt avgjørende for økonomisk vekst og fremgang, opplyste Geithner i en uttalelse kort tid etter møtet.

I tillegg ble G7-finansministeriene enige om at Det internasjonale pengefondet (IMF) måtte gjennomgå nye reformer. G7-landene er de syv største økonomiene i verden og består av Storbritannia, USA, Tyskland, Japan, Frankrike, Italia og Canada.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere