*Nettavisen* Økonomi.

Barack Obamas store hodepine

Dette må til for å få den amerikanske økonomien på fote.

21.01.09 07:38

Tirsdag ble Barack Obama tatt i ed som USAs 44. president. Oppgavene står i kø og kan synes formidable. Det aller viktigste grepet for å få den amerikanske økonomien ut av det som kan bli den verste resesjonen siden andre verdenskrig, er å få bankene til å låne ut penger igjen.

NA24 - din næringslivsavis

Selv om utgående president George W. Bush lanserte TARP-fondene på hele 700 milliarder dollar for å hjelpe skakkjørte banker som Bank of America, Citigroup og JP Morgan Chase & Co, kommer lite av disse pengene vanlige låntakere eller bedrifter til gode.

Fjerdekvartalsstatistikken viser at utlånene fra disse bankene stupte, ettersom markedet for salg av pakker med lån fremdeles er helt fastfrosset. I tillegg viser statistikk fra Credit Suisse at så langt i januar har bare 50 prosent av dem som søker om huslån fått dette.

Ingen hjelp å hente fra Fed
Obama har heller ingen hjelp å hente fra sentralbanken i USA som allerede har skåret renten helt ned mot null. Dermed knyttes det enorme forventninger til hva Obama vil gjøre som nyinnsatt president.

- Dette er et dag en, minutt en-problem for den nye administrasjonen. Det er vanskelig å forstå nøyaktig hvordan disse bankene kunne havne i så store problemer. Men poenget nå er å holde dem likvide, få orden i balansene deres og få dem til å starte med utlån igjen, sier Stuart Eizenstat, tidligere nestleder i det amerikanske finansdepartementet, til Bloomberg.com.

Gir stadig færre lån
Ifølge Freddie Mac har lånemarkedet i USA krympet selv om sentralbanken har kuttet rentene til tilnærmet nullnivå.

Disse problemene med å gi husholdninger og bedrifter lån er svært skadelig overfor den amerikanske økonomien som allerede er i sin dypeste resesjon siden 1980-tallet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Langvarige problemer
Sjeføkonom Steinar Juel presenterte i dag Nordeas økonomiske utsikter. Og det var lite lystig beskjed å hente når det gjelder lokomotivet i verdensøkonomien.

- En av de store truslene som kan gjøre at ting blir verre er økt tvil om den amerikanske statsgjelden. Det kan ligge an til underskudd i USA på 2000 milliarder dollar inneværende år. Dette er veldig høyt, og dette i en situasjon der de har veldig høy gjeld i utgangspunktet. Det er heller ikke tegn til bedring for nivået på statsgjelden, sier Juel.

Effekt på verdensøkonomien
Sjeføkonomen ser med bekymring på at amerikanere vil inflatere økonomien for å løse gjeldsproblemene.

- Da vil lange renter gå kraftig opp, og dette vil ha konsekvenser for bedriftslån som blir dyrere, og gjøre det vanskeligere å kjøre på med offentlige krisepakker, mener Juel.

Nordea venter at USA får en kraftig negativ vekst i inneværende år, og kanskje en liten BNP-vekst i 2010.

- Men konsekvensene av dette vil bli langvarige. USA kommer kanskje ikke fullstendig over dette før nærmere 2020, sier Juel.

Se sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken forklare om USAs nye økonomiske politikk på TV 2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

283430

Sterkt økende ledighet
USA sliter med en arbeidsledighet på 7,2 prosent i desember, etter at 4,5 millioner jobber forsvant i 2008. Dette er det høyeste arbeidsledighetsnivået på 16 år, og økonomene venter at tallet kan stige til hele 8,4 prosent i fjerde kvartal i år.

- Å få tint opp kredittmarkedet er nå den aller viktigste tingen å gjøre, sier Kennet Rosen ved Universitetet i California til Bloomberg.

Obama har i sin stimuleringspakke signalisert skattekutt for bedrifter for å oppmuntre til å ansette folk, og målet til Obama er å redde eller skape så mye som fire millioner arbeidsplasser.

Retter krisehjelp mot bankene
Ifølge kilder i Obama-administrasjonen vil den nye presidenten gå for tiltak som støtter bankene ved å kombinere injeksjon av kapital og tiltak for å få fjernet «råtne» verdipapirer fra bankenes balanse. Det vil ventelig også bli satt i verk tiltak for å unngå at folk må selge huset sitt på tvangssalg.

Se innsettelsesseremonien med TV2 Nyhetskanalen. Artikkelen fortsetter under videovinduet.

283277

Dermed er problemene i banksektoren en av Obamas mest akutte og største hodepiner. Klokken seks i kveld er han blitt USAs 44. president. Da begynner forhåpentligvis noen svar å komme.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.