Bård Hoksrud: - Det er totalt uakseptabelt at eldre dopes ned

ELDREOMSROG: Bård Hoksrud (Frp) vil rydde oppp i medisinbruken blant eldre.

ELDREOMSROG: Bård Hoksrud (Frp) vil rydde oppp i medisinbruken blant eldre. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Sykehjemspasienter bruker i snitt sju legemidler fast.

Dagbladet Magasinet skrev lørdag at én av to pleietrengende eldre er underernærte. I snitt bruker sykehjemspasienter sju legemidler fast.

Eldregeneral Bård Hoksrud mener lokalpolitikerne ikke gjør jobben sin.

- Det er totalt uakseptabelt at eldre dopes ned. Vi må få ryddet opp i legemiddelbruken. Medisiner koster. Vi bør heller bruke mer penger på mat og aktiviteter. Jeg har møtt pårørende som har følt at mor eller far har vært dopet ned. Overforbruk av medisiner er et stort problem ved norske sykehjem. Det skyldes ofte at de ikke får maten og aktiviteten de trenger. Får man ikke god mat og ikke nok aktivitet, blir man urolig. Underernæring og overforbruk av medisiner henger tett sammen, sier Hoksrud til Dagbladet.

Han mener Staten må ta større ansvar, også finansieringsansvar.

Fra 2017 skal også sykehjemspasienter få rett til legemiddelgjennomgang. For pasienter hos fastlegen som bruker fire legemidler eller flere fast, har dette allerede vært en rettighet siden 2013.

- Det er store kommunale forskjeller i eldreomsorgen. Med 428 kommuner får vi 428 ulike kriterier for hvem som får sykehjemsplass og hjemmesykepleie. Nå er nasjonale kriterier på vei. Det er jeg glad for, sier Hoksrud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.