*Nettavisen* Økonomi.

Bård skulle gjerne ansatt flere - han har bare ett problem

GODE TIDER: Grovfjord Mek. Verksted har proppfulle ordrebøker og millionene renner inn til den vesle bygda. - Det ser veldig bra ut fremover, konstaterer daglig leder Bård Meek-Hansen. Foto: Torgeir Bråthen (Fremover)

Selskapet får flere bestillinger enn de klarer å håndtere.

SØR-TROMS: (Nord24): Verftsindustrien i Nord-Norge driver stort sett med båtreparasjoner. Men på Grovfjord Mek. Verksted (MGV) bygges det nye båter så det griner.

- Vi er de eneste av noenlunde størrelse som bygger båter i landsdelen, sier daglig leder Bård Meek-Hansen til Nord 24.

Bestefaren Markus Hansen grunnla Grovfjord Mek Verksted AS i 1919. Men først i 2003 tok Bård Meek-Hansen og kona Elisabeth Meek inn i den gamle familiebedriften, etter at selskapet hadde gått over ende i etterdønningene av konkursen i Dåfjord Laks.

Da hadde selskapet ni ansatte og omsatte for bare fire millioner.

Siden da har det gått bare én vei: Oppover.

I fjor omsatte GMV for 160 millioner, et tall Meek-Hansen forventer skal vokse til mellom 200 og 220 millioner i år.

Stor arbeidsgiver

De siste årene har selskapet investert store midler i nye og større haller og maskiner. Nå har selskapet 70 faste ansatte, men sysselsetter til sammen 140 personer om man regner med de lokale underleverandørene.

Godt over hundre av dem kommer fra utlandet.

Det er betydelig i en liten bygd i Sør-Troms med 500 innbyggere.

- Vi hadde ikke klart å få det til å gå rundt uten utenlandsk arbeidskraft. Vi har forsøkt verftsarbeidere fra Harstad tidligere, men de har sluttet hos oss straks verftsindustrien i Harstad kom seg på beina igjen, sier Meek-Hansen til Nord24.

- Over tid er utenlandske arbeidstakere langt mer stabile for oss, legger han til.

Fulle ordrebøker

De siste årene har «Grovfjord Mek» landet en rekke langsiktige og store oppdrag.

- Vi har jo tradisjonelt levert mye til oppdrett, men i 2010 fikk vi en stor kontrakt med et svensk rederi i offshore vind-markedet. Vi har bygget åtte båter for dem, med kontrakt på to til og med opsjon for ytterligere to, sier Bård Meek-Hansen.

Han forteller at ordreboka per i dag er på 190 millioner kroner. Tar man med opsjonene utgjør ordrene over 300 millioner.

- Det ser veldig bra ut fremover. Vi har faktisk aldri hatt større ordrebok enn vi har nå, forteller Meek-Hansen, som gjennom holdingselskapet han eier sammen med kona eier størstedelen av GMV.

I tillegg har de etablert bedriftene Personal Nord og Maritim Innredning Nord.

Meek-Hansen mener at det er egne båtdesign og dyktige medarbeidere i alle ledd som er nøkkelen til suksessen som bedriften opplever.

- Vi har direkte kontakt med våre kunder og slipper å gå via konsulenter. At hele familien er engasjert er også en styrke. I tillegg til kona og meg, jobber vår sønn og hans kone i bedriften, pluss min far, forteller Meek-Hansen til Nord24.

Klarer ikke ta unna

De siste årene har selskapet i flere omganger investert flere titalls millioner kroner i nye produksjonshaller og annet dyrt utstyr. Det har også påvirket resultatet.

- Det er investeringer som har vært nødvendig for å bygge større båter, effektivisere produksjonen og for å sikre ytterligere vekst, sier Meek-Hansen.

Faktisk er etterspørselen etter aluminiumsbåter fra kundene så stor at Grovfjord Mek. Verksted ikke klarer å ta unna alle bestillingene.

- Vi har flere interessenter innenfor oppdrettssektoren, men kapasiteten vår er sprengt. Årsaken er at da trenger vi flere ansatte. Det kunne vi fint ha hatt, men vi har ingen steder å bosette dem her i Grovfjord, forteller verftsjefen.

I en tid med svakere vekst i den norske økonomien og dårlige utsikter for petroleumsindustrien, går verftsindustrien i Nord-Norge likevel godt.

- Forklaringen er at oppdrettsnæringa er blitt så stor og gjør det så pass skarpt som de gjør. I tillegg går de tradisjonelle fiskeriene godt, og det blir også jevnlige oppdrag for rutebåtrederiene. De maritime og marine næringene gjør det godt, og det skaper mye aktivitet, sier Bård Meek-Hansen.

Les flere saker hos Nord24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.