*Nettavisen* Økonomi.

Bare dager unna gresk tragedie

Foto: GEORGES GOBET (Scanpix)

Hellas presses fra skanse til skanse

Den vanligvis godt informerte avisen Financial Times skriver at EU og Det internasjonale pengefondet (IMF) legger en plan, som medfører en ekstrem grad av ekstern styring av gresk økonomi. EU og IMF har oppdaget at Hellas ikke har oppnådd noen av de finansielle målene som er satt for landet. Årsaken til dette skal være et kraftig fall i skatteinngangen. I tillegg til dette har landets politikere ikke klart å gjøre tilstrekkelige kutt.

Hellas har allerede gått med på et nedsalg av statlige eiendeler på 50 milliarder euro. EU og IMF mener imidlertid at det er mulig opptil 300 milliarder euro ved salg av statlige eierandeler. Uansett legges det opp til drastiske skritt, for landet som kun har dager igjen for å gjennomføre en delbetaling av sin gjeld.

Alvorlige ringvirkninger
Før helgen var kreditratingbyrået Moody's ute å sa hvis greskerne må restrukturere av gjelden sin, vil dette kunne gi svært alvorlige ringvirkninger.

I et interju med Reuters tirsdag i forrige uke sa Alistair Wilson fra Moody's at en gresk restrukturering vil være svært destabiliserende og kan føre til økt differensiering av kredittverdighet og ratinger mellom ulike euroland. Dette betyr at land som Tyskland vil beholde gode kredittvurderinger og dermed gode lånebettingelser, mens de svake sør-europeiske landene vil kunne bli nedgradert.

Ifølge Financial Times kan Hellas kan det bli bevilget et et lån på ytterligere 30-35 milliarder euro fra EU og IMF. Dette kommer i tillegg til de 110 milliarder euroene som allerede er gitt Betingelsen er at landet går med på den ekstreme styringen EU og IMF ønsker.

IMF og EU vil kunne stille med pengene i starten av juni, hvis avtalen går igjennom.

Dollaren svekker seg
Til tross for fokuset rundt gjeldsproblemene i Hellas og andre søreuropeiske land, styrker euroen seg i mot dollar. Det er en rekke av svake amerikanske nøkkeltall driver dollarsvekkelsen. I sin morgenrapport skriver imidlertid DnB Nor Markets at de venter at denne trenden vil reverseres i løpet av de neste månedene.

Ellers i valutamarkedene, så synes flere og flere at sveitserfrancen er en trygg havn. Dette har ført til at den sveitsiske valutaen når stadig nye rekordnivåer, både mot dollar og euro.

Du kan se utviklingen i valutaene her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.