Barrieren ble brutt

Verdens mest kjente indeks, Dow Jones, fikk for første gang en sluttnotering over 12.000 poeng.

19.10.06 23:02

Resultatstormen har denne uken tatt seg kraftig opp og torsdag er det flere skuffelser som har kommet det siste døgnet. Men det ble en bred fremgang på børsene i USA, med Dow Jones til ny sluttnotering.

NA24 - din næringslivsavis

De toneangivende
Industriindeksen Dow Jones passerte i går 12.000 poeng for første gang i historien, men endte like i underkant av denne magiske grensen. I dag gikk det videre oppover og for første gang endte indeksen over 12.000 poeng. Med en økning på +0.16 prosent lyder den nye rekorden på 12,011.73.

Den brede S&P 500-indeksen steg også og endte 0,07 prosent høyere enn ved starten.

HTML EMBED
HTML EMBED

Klikk her for å følge Nasdaq og børsene i utlandet

Teknologiindeksen Nasdaq startet dagen tøft. I går kveld la eBay og Apple la frem helt greie tall, men klarte ikke helt innfri på med sine forventinger. AMD la frem skuffende tall og varsler at de må kutte prisene på sine produkter. Nokia kastet seg på toget av skuffelser da de la frem tall for tredje kvartal i dag. Men Nasdaq viste muskler og steg med 0,16 prosent.

- Vi er litt varsomme rundt 12.000 fordi jeg tror markedet er litt overmodent i nærmeste fremtid. Men mange av selskapene slår forventningene og vil gi sannsynligvis oss tosifferet med inntjeningsvekst i tredje kvartal, og muligens enda et kvartal med det samme i fjerdekvartal, sier Barry Hyman, markedsstrateg hos EKN Financial Services, til Marketwatch.

Store endringer
Det var flere av de større amerikanske selskapene som la frem tall. Fastfood-kjeden McDonalds falt 1,69 prosent selv om de la frem et resultat på linje med hva de har meldt tidligere. Burgersjappen går strålende, men det var markedet allerede klar over da selskapet nylig sendte ut en guiding.

Apple klatret hele 6,01 prosent etter kanontall, mens eBay ble løftet 7,02 prosent. Verre går det med Dell. Selskapet er ikke lenger den største leverandøren av PCer og det er noe markedet ikke liker å høre. Aksjekursen endte ned hele 6,15 prosent.

Riggselskapet Noble innfridde med knalltall og bykset opp 5,58 prosent. Det gjør ikke Bank of America selv om også de leverte gode tall for tredje kvartal. Aksjen falt 1,02 prosent.

HTML EMBED
Oljeprisen

Når gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet et fat olje, med referanseverdi WTI og innløsing i november, 58,55 dollar. Dette var en fremgang på 0,90 dollar eller 1,56 prosent. Når gulvhandelen stenger fortsetter handelen elektronisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nyhetsbyrået Reuters melder at De forente arabiske emiraters oljeminister Mohammed bin Dhaen al-Hamli sier at de vil støtte at OPEC kutter i den virkelige produksjonen. OPEC har tidligere sagt at de skal kutte den daglige oljeproduksjonen med én million fat og det er ventet at medlemslandene i oljeorganisasjonen vil bli enige om hvem som må redusere sin produksjon.

HTML EMBED

Klikk her for å følge oljeprisen

Uventet lav aktivitet
Den regionale aktivitetsindeksen til bedrifter i Philadelphia-området viste nesten ingen endringer, ifølge den amerikanske sentralbankens Philadelphia-avdeling.

Philly Fed-indeksen viste en nedgang til -0,7 fra -0,4 i september. Tall høyere enn null på denne indeksen antyder at de fleste bedriftene vokser. Men tallene er ikke så gale som indeksen kan antyde.

- Veksten i regionens produserende sektor er stabil eller stigende denne måneden. Selv om indeksen for generell aktivitet ikke viser noen vekst, viser indekser for nye ordrer leveringer og ansettelser en liten forbedring fra forrige måned, sier bankens økonomer, ifølge Marketwatch.

Økonomene hadde forventet at indeksen skulle stige opp til 7,8, ifølge en undersøkelse foretatt av Marketwatch.

Færre trygdesøkende
Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd falt i forrige uke til 299.000. Det var på forhånd ventet at 310.000 nye førstegangssøkende skulle møte opp på arbeidskontorene for å motta stønader. Uken før var antallet 308.000, men ble revidert til 309.000 denne uken.

Dagens nøkkeltall
Dow +0.16% til 12,011.73

Nasdaq +0.16% til 2,340.94

S&P 500 +0.07% til 1,366.90

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.