*Nettavisen* Økonomi.

Beathe gikk fra luksusliv til kreftdiagnose og Nav

TILBAKE: - Da jeg kom tilbake til Halden var liksom alle fire vegger kommet på plass igjen, sier Beathe Jansen.

TILBAKE: - Da jeg kom tilbake til Halden var liksom alle fire vegger kommet på plass igjen, sier Beathe Jansen. Foto: Arfan Baomidehaq (HA-Halden)

I løpet av noen dager ble tilværelsen til Beathe Jansen fra Halden snudd fullstendig på hodet.

10.10.14 13:35

HALDEN (ha-halden.no): Hva gjør du når du i løpet av noen få dager går fra et liv der du kan ta for deg av alle livets materielle goder og til køen på Nav med en alvorlig kreftdiagnose på toppen?

Har flyttet hjem

– Det letteste er å gi opp, sier Beathe Jansen til ha-halden.no.

Jansen har flyttet tilbake til Halden 16 år etter at hun forlot byen.

Med to døtre boende hos seg kunne hun ikke bare gi opp. I stedet brukte hun den energien hun var i stand til å mobilisere på å jobbe seg gjennom livskrisen, med døtrene som den viktigste støtten.

– Vi klarte det, selv om det var noen tøffe år, særlig for mine døtre, sier hun.

Angrer på tv-serien

29 år gammel flyttet hun fra Halden med ett ekteskap bak seg. I Fredrikstad fant hun investoren Dag Høili.

Dag Høilis far, Terje Høili, er kjent som grunnleggeren av Europris-konsernet og sønnen er blant Østfolds absolutt rikeste menn.

I 2009 anslo han verdien i forretningsvirksomheten til å være rundt 500 millioner.

Beathe og Dag ble kjent for hele landet da de var med i programmet «Norges rike» på TV3.

– Det er noe av det jeg angrer på i livet. Vi skulle aldri ha stilt opp. Forholdet var vanskelig allerede på det tidspunktet. Det ble 13 år i materiell velstand. Det var lett å bli revet med i et liv der økonomi ikke var noen begrensning og du hadde tilgang på alt.

Hun brukte den dype krisen, samlivsbruddet og sykdommen, til å finne fram til en annen side ved seg selv.

– Det var et liv jeg ikke lenger har ønske om å bli assosiert med. Jeg vil ikke bli bedømt ut fra min fortid, men ut fra den jeg er nå, sier Beathe til ha-halden.no.

– Jeg måtte se etter lyset

– Jeg tror mange lever et liv bortskjemt med det de har rundt seg, men likevel bare lever halvt lykkelig. Lykken må komme innenfra, ikke utenfra, sier hun.

Da hun fikk kreftdiagnosen på toppen av sitt andre samlivsbrudd, ble det vendepunktet i livet. Hun måtte starte på nytt. Med samlivsbruddet ble også nettverk og vennekrets borte.

– Jeg forsto at jeg måtte se etter lyset i tunnelen, gripe tak i mitt eget liv av egen kraft og finne fram til positive tanker. Jeg måtte bygge opp min egen styrke før jeg klare å fortelle mine døtre at jeg hadde en alvorlig og aggressiv kreftsykdom.

Klikk på bildet for å forstørre.

LEIEBOER: - Jeg er glad for at Anneli har tatt meg inn som leieboer med datter og fire hunder! Foto: Arfan Baomidehaq (HA-Halden)

– Mange sa at jeg måtte sikre meg økonomisk da jeg hadde muligheten til det, men jeg tenkte ikke i de baner. Da jeg plutselig var en av mange i køen på Nav var ikke det skammelig, men det var rart. Jeg var ikke engang klar over hvilke rettigheter jeg hadde. Det fortalte andre meg. Det er positivt at vi her i landet har et kontor som Nav å vende oss til, sier hun.

Seks kreftkurer

– Kreftbehandling er hardt. Cellegiften bryter deg ned gang på gang. Det ble seks kurer. Jeg prøvde å spre optimisme da jeg satt på Ullevål sammen med andre og vi fikk sprøytet inn giften. Jeg sa at «dette skal vi komme oss gjennom». Vel vitende om at om noen dager var vi langt nede igjen.

Hun stråler et «ja» når vi spør om hun nå er erklært frisk. Hun har bak seg ett år i London, der hun har bygget et nettverk i kunstmiljøet. Det å dyrke sitt eget talent for maling og tegning har vært en del av veien ut av krisen.

– London er et internasjonalt knutepunkt for kunst og veldig åpent for nye stilarter. Under tiden der har jeg fått bekreftet mitt talent. Men ting tar tid. Jeg er i en fase der jeg prøver å få ut det jeg har å formidle, sier hun og håper å kunne bruke lokale bedrifter og hoteller som en kanal i så måte.

– Jeg kommer til å gå aktivt ut selv, men håper også at det vil bli tatt kontakt den andre veien.

Justin Timberlake og Jessica Biel

I disse dager har hun en utstilling i Fredrikstad i atelieret til Bengt Petter Pedersen.

– Han inviterte meg til å stille ut, noe jeg synes var veldig hyggelig.

– I London fattet Justin Timberlake og Jessica Biel interesse for positiviteten i min kunst, og har ett av mine bilder. Det er jeg stolt av!

Bildene er hennes måte å spre positivitet og glede på.

– Jeg håper det skal påvirke dem som ser på dem. Bildene inneholder tekst som skal formidle nettopp disse holdningene, sier Beathe.

Saken fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

ANGRER: Beathe Jansen ble kjent for hele landet da hun stilte opp i programmet «Norges rike» med Dag Høili i 2009. Foto: Tv3 (TV3)


Selvlært

Da hun sto midt oppe i den dype livskrisen leste hun boka «How to make å monkeymind into a miraclemind». Det ble en veiviser inn i en ny og annen tilværelse.

Hun har laget seg et sett leveregler som kort sammenfattet handler om å tenke positivt og beholde troen på at alt kan løses, ha tro på egne evner, stake seg ut en kurs i livet og gjennomføre det du har bestemt deg for.

– Ser du på deg selv som en kunstner i dag?

– Jeg kaller meg selv en autodidakt kunstner, det vil si en som er selvlært.

– Men det er ingen levevei?

– Nei ikke ennå, men jeg har fått meg jobb som vindusdekoratør og skal selge og markedsføre varer, og så nyter jeg her i Halden en gjestfrihet og imøtekommenhet jeg ikke trodde fantes. Anneli Wahlstrøm har etter et kort vennskap tatt meg, min datter og fire hunder inn som leieboere. Det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

Les flere saker fra Ha-halden.no her!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.