(NA24-KOMMENTAR): Den siste uken har vi opplevd at amerikanske myndigheter satte boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac under administrasjon mens investeringsbanken Lehman Brothers er på randen av kollaps.
Dette går inn i en endeløs strøm av dårlige økonomiske nyheter fra USA. Boligmarkedet raser, banker vakler, Wall Street skjelver og statsfinansene er i ruiner. Til sammenligning hører vi langt mindre om utviklingen i Norges nærområder i Europa.
Hva er best?
Så er vel situasjonen bedre i Europa enn i USA? Vel, den siste prognosen fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling OECD viser et ganske annet bilde.
I forhold til OECDs forrige anslag, fra juni, har det skjedd påfallende endringer. For det første er den anslåtte BNP-veksten for 2008 høyere i USA enn i noe annet G7-land (Japan, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia og Canada). USAs anslåtte vekst på 1,8 prosent er også høyere enn anslaget på 1,3 prosent for euro-området samlet.
For det andre er veksten i USA oppjustert siden juni, mens alle de andre landene er nedjustert.
Siden juni har vi fått tall for veksten i andre kvartal. I USA så man en sesongjustert årstakt på 3,3 prosent. Det er klart høyest av G7-landene. Både Japan, Tyskland, Frankrike, Italia og euro-området viste negative tall for andre kvartal.
På det nettbaserte oddsmarkedet Intrade kan man vedde på om USA vil gå i resesjon i 2008. I vår viste Intrade en resesjonssannsynlighet rundt 70 prosent. Nå er tallet rundt 15 prosent.
For enkelt USA-fokus
Dette betyr ikke at det er svarte natta i Europa og morgenrød i USA. Det er lite som tyder på spesielt sterk vekst i USA i kvartalene fremover, og selv om veksten foreløpig har holdt seg bedre oppe enn mange fryktet, er dette i betydelig grad basert på lånte penger (blant annet i form av underskudd på statsbudsjettet) og på en svekket dollar over mange år, noe som gjør amerikanske bedrifter mer konkurransedyktige. Begge deler kan godt kalles å pisse i buksa for å holde seg varm.
Problemene i USA er store og reelle, men samtidig er det klart at det voldsomme fokuset på amerikanske problemer i forhold til europeiske har vært for enkelt.
Veksten i Europa er jevnt over dårligere enn i USA. Man kan si at noe skyldes at euroen har holdt seg bedre i verdi enn dollaren de siste årene, men det et også store, underliggende problemer i mange europeiske land. Flere europeiske land har for eksempel boligmarkeder som virker minst like boblepregede som i USA og statsgjeld som er større, når man sammenholder den med økonomiens størrelse.
Valutamarkedene ser også ut til å ha justert sin oppfatning av Europa kontra USA. Etter årevis med dollarsvekkelse, har dollaren styrket seg markant mot euro de siste ukene. I sommer måtte man gi 1,60 dollar for en euro. Nå holder det med 1,40 dollar.
Europeerne har mindre grunn til å hovere nå enn for noen måneder siden. Det er kanskje en fattig trøst, men for mange amerikanere ligger det nok en ikke ubetydelig verdi i det å slippe økonomisk belæring fra franskmenn og italienere.
Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.
Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Lærdom fra Lehman
EUs lakselus
Tomsing-forsvar i Terra-land
For store til å dø
Lær av Vollvik
Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.
Mest sett siste uken
Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!