NA24.no

Bedre i USA, verre i Europa

Sist oppdatert:
På tide å nyansere det økonomiske bildet.

(NA24-KOMMENTAR): Den siste uken har vi opplevd at amerikanske myndigheter satte boliglånsgigantene Fannie Mae og Freddie Mac under administrasjon mens investeringsbanken Lehman Brothers er på randen av kollaps.

Dette går inn i en endeløs strøm av dårlige økonomiske nyheter fra USA. Boligmarkedet raser, banker vakler, Wall Street skjelver og statsfinansene er i ruiner. Til sammenligning hører vi langt mindre om utviklingen i Norges nærområder i Europa.

Hva er best?
Så er vel situasjonen bedre i Europa enn i USA? Vel, den siste prognosen fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling OECD viser et ganske annet bilde.

I forhold til OECDs forrige anslag, fra juni, har det skjedd påfallende endringer. For det første er den anslåtte BNP-veksten for 2008 høyere i USA enn i noe annet G7-land (Japan, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia og Canada). USAs anslåtte vekst på 1,8 prosent er også høyere enn anslaget på 1,3 prosent for euro-området samlet.

For det andre er veksten i USA oppjustert siden juni, mens alle de andre landene er nedjustert.

Siden juni har vi fått tall for veksten i andre kvartal. I USA så man en sesongjustert årstakt på 3,3 prosent. Det er klart høyest av G7-landene. Både Japan, Tyskland, Frankrike, Italia og euro-området viste negative tall for andre kvartal.

På det nettbaserte oddsmarkedet Intrade kan man vedde på om USA vil gå i resesjon i 2008. I vår viste Intrade en resesjonssannsynlighet rundt 70 prosent. Nå er tallet rundt 15 prosent.

For enkelt USA-fokus
Dette betyr ikke at det er svarte natta i Europa og morgenrød i USA. Det er lite som tyder på spesielt sterk vekst i USA i kvartalene fremover, og selv om veksten foreløpig har holdt seg bedre oppe enn mange fryktet, er dette i betydelig grad basert på lånte penger (blant annet i form av underskudd på statsbudsjettet) og på en svekket dollar over mange år, noe som gjør amerikanske bedrifter mer konkurransedyktige. Begge deler kan godt kalles å pisse i buksa for å holde seg varm.

Problemene i USA er store og reelle, men samtidig er det klart at det voldsomme fokuset på amerikanske problemer i forhold til europeiske har vært for enkelt.

Veksten i Europa er jevnt over dårligere enn i USA. Man kan si at noe skyldes at euroen har holdt seg bedre i verdi enn dollaren de siste årene, men det et også store, underliggende problemer i mange europeiske land. Flere europeiske land har for eksempel boligmarkeder som virker minst like boblepregede som i USA og statsgjeld som er større, når man sammenholder den med økonomiens størrelse.

Valutamarkedene ser også ut til å ha justert sin oppfatning av Europa kontra USA. Etter årevis med dollarsvekkelse, har dollaren styrket seg markant mot euro de siste ukene. I sommer måtte man gi 1,60 dollar for en euro. Nå holder det med 1,40 dollar.

Europeerne har mindre grunn til å hovere nå enn for noen måneder siden. Det er kanskje en fattig trøst, men for mange amerikanere ligger det nok en ikke ubetydelig verdi i det å slippe økonomisk belæring fra franskmenn og italienere.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Lærdom fra Lehman
EUs lakselus
Tomsing-forsvar i Terra-land
For store til å dø
Lær av Vollvik

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere