Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Bedre stemning fra forbrukerne

Foto: (Scanpix)
Sentimentindeksen fra Michigan var bedre enn ventet.

Stemningen blant forbrukerne er i ferd med å bedres noe. Foreløpige tall for januar viser at sentimentet ble bedre enn økonomene ventet.

NA24 – din næringslivsavis

Forbrukersentimentet steg til 61,9 i januart fra 60,1i desember. Det viser de foreløpige tallene fra en forbrukerundersøkelse gjennomført av universiteten i Michigan. Økonomene ventet ifølge Marketwatch at undersøkelsen ville havne på 59,0.

Delindeksen som følger den nåværende situasjonen falt til 69,2 i januar fra 69,5 i desember, mens forventingsindeksen snudde til en oppgang til 57,2 fra 54 i desember.

Inflasjonsforventningene faller kraftig. Undersøkelsen fra universitetet i Michigan viser at 12 måneders inflasjonsutsikter stiger til 2,0 prosent fra 1,7 prosent. De femårige inflasjonsutsiktene økte til 3,0 prosent fra 2,6 prosent.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Consumer confidence/Consumer sentiment - USA
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!