NA24.no

Bedriftene ser lysere på livet

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)
Men det er lite å juble for.

I NHOs kvartalsrapport, Økonomisk overblikk 1/2010, gir NHOs medlemsbedrifter et noe bedre bilde av tilstanden enn i novembermålingen, melder organisasjonen.

Svakere enn spådommer
Utsiktene vurderes fremdeles som svakere enn prognosene fra sentrale politikk- og analysemiljøer i Norge - til tross for at rapporten gir et noe bedre bilde enn tilsvarende rapport i november.

For bedriftene som er tilknyttet NHO ventes det totalt en uendret sysselsetting gjennom dette året. Tjenesteytende næringer er på den positive siden i forhold til forventet vekst i antall jobber, mens industri og reiseliv fremdeles vurderer utsiktene for sysselsettingen negativt.

Kortere dager
I tillegg blir det meldt at en del av de som allerede er i jobb har kortere dager, i form av at gjennomsnittlig arbeidstid har gått markert ned, særlig i byggevirksomhet og industri:

- Utviklingen kan bety at bedriftene har beholdt arbeidskraft de av markedsmessige grunner strengt tatt ikke har hatt behov for. Det kan igjen bety at vi kan stå overfor en fremtidig utvikling på arbeidsmarkedet der konjunkturbedringer ikke i første omgang vil øke behovet for nyansettelser, sier sjeføkonom Tor Steig i NHO, i meldingen.

Når det gjelder anslag på fremtidige oppsigelser og permitteringer ser det ut til å bli noe mindre omfattende enn det bedriftene rapporterte sist.

NHO regner med at sysselsettingen vil utvikle seg svakt også i 2010. Samtidig ventes det fortsatt økning i arbeidsløsheten.

Mindre investeringer
NHO-bedriftene venter fortsatt nedgang i investeringene i 2010. Oljeinvesteringene kan utvikle seg noe mindre negativt enn tidligere lagt til grunn, men usikkerheten er fortsatt stor.

Spørreundersøkelsene til NHOs bedriftspanel teller 1600 av medlemsbedriftene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere