Bedrifter dårlig forberedt mot bakteriesmitte

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Halvparten av bedriftene mangler hånddesinfeksjon, og ofte mangler det såpe.

Nær halvparten av norske arbeidsplasser mangler hånddesinfeksjon på toalettene. I tillegg opplyser 14 prosent av arbeidstakerne at de ukentlig mangler såpe. Det er foruroligende når vi står på terskelen til den største sykdomsperioden i året.

Sykefravær koster norske bedrifter svært dyrt. Tall SINTEF har hentet inn i samarbeid med NHO, viser at én ukes sykefravær i gjennomsnitt koster bedriftene 13.000 kroner i tapt produksjon og økte kostnader. Dette tilsvarer 2.600 kroner tapt per sykedag. Tall fra SSB viser videre at bare i første kvartal i år gikk 7,2 millioner arbeidsdager tapt på grunn av sykefravær.

Den største kilden til smitte mellom ansatte skyldes dårlig håndhygiene etter toalettbesøk. Derfor har InFact på vegne av Initial, en ledende leverandør av hygieneløsninger, undersøkt hvordan det står til med hygieneforholdene i norske bedrifter. Undersøkelsen er landsomfattende og totalt ble 1005 yrkesaktive spurt. Et sentralt funn var at halvparten av norske arbeidsplasser mangler hånddesinfeksjon, et produkt som dreper 99 prosent av alle bakterier. I tilegg opplyser så mange som 14 prosent av de spurte at arbeidsplassen deres ukentlig mangler såpe.

- Det er svært urovekkende at så mange arbeidsplasser mangler slike essensielle produkter. Både for trivsel og velvære, men også for å unngå smitte. Fra toalettet til kontorpulten berører du en rekke dører, og i tillegg spres toalettbakterier via skrivebordet, tastaturet og til den felles kaffemaskinen. Da blir veien til smittsom omgangssyke på arbeidsplassen kort, sier Espen Agnalt, administrerende direktør i Initial i en melding.

Bedrifter i Oslo kommer dårligst ut
Det er arbeidsplasser i Oslo som kommer dårligst ut på hånddesinfeksjon. Mens 46 prosent av arbeidstakerne på landsbasis opplyser at de mangler hånddesinfeksjon på toalettene, forteller 54 prosent de ansatte i Oslo dette. Privat sektor kommer også dårligere ut enn offentlig, hvor 49 prosent av de ansatte i privat sektor forteller om mangel på hånddesinfeksjon, mot 41 prosent av offentlig ansatte. Noe av denne differansen skyldes trolig at offentlig sektor omfatter helsesektoren, som kommer klart best ut på hånddesinfeksjon, med 80 prosent dekning. Verst er bedrifter innen handel og butikk, hvor 55 prosent mangler hånddesinfeksjon.

- Det er grunn til å rope varsku når halvparten av norske arbeidsgivere ikke ser nytten i å tilby hånddesinfeksjon til sine ansatte. Under svineinfluensaen for et par år siden kunne du knapt gå inn noen steder uten å bli tilbudt ulike former for hånddesinfeksjon. Dessverre ser det ut til at mange bedrifter har trappet ned de gode hygienevanene fra den gangen, sier Agnalt i meldingen.

Nordlendingene mangler såpe
Mangel på såpe på toalettene synes også å være et gjentagende problem. Dette øker selvsagt smittefaren betydelig. I undersøkelsen opplyste seks av ti arbeidstakere at de ofte opplever at toalettet er tomt for såpe. 14 prosent sa at dette skjer ukentlig eller oftere. Verst ut kommer nordnorske bedrifter, hvor 19 prosent av de spurte fortalte at toalettene deres går tom for såpe ukentlig eller oftere.

- Det er ille at så mange toaletter ofte går tomme for såpe, og det er vanskelig å tolke resultatene annerledes enn at mange bedriftsledere undervurderer effekten av god håndhygiene, sier Agnalt i en melding.

Folkehelseinstituttet: Såpe viktigst
Med vinteren for tur, som erfaringsmessig er høysesong for sykdom blant ansatte, ber Folkehelseinstituttet arbeidsgivere om å ta hygieneansvaret på alvor.

- Grundig håndvask med såpe og vann etter toalettbesøket, og før du skal spise, er aller viktigst. Såpe må derfor finnes på hvert eneste toalett, til enhver tid. Såpevask er den enkleste måten å redusere smittefaren overfor tarmbakterier og -virus. Dessverre trenger du ikke stå lenge på et offentlig toalett for å legge merke til at mange besøkende dropper håndsvasken. Heldigvis ser vi at barnehager og skoler jobber godt her, med å skape gode holdninger hos barna. I tillegg er det viktig å hoste og nyse inn i armkroken eller i et papirlommetørkle, fordi influensa og forkjølelse ellers sprer seg lett på den måten, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet, som en kommentar til InFact-undersøkelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.