NA24.no

Bedring for Cermaq

Sist oppdatert:
Men oppdrettsselskapet er svekket av sykdomsproblemer i Chile og lave marginer.

Oppdretts- og fôrkonsernet Cermaq ble preget av den svake utviklingen i Chile i tredje kvartal.

NA24 - din næringslivsavis

Konsernet leverer bedret resultat for oppdrett i Norge og Canada, men sykdomsproblemer i Chile og lave marginer for fór svekket resultatet i forhold til samme periode året før.

Bedre enn ventet
Cermaq rapporterer et driftsresultat før verdijustering av biomasse på 164,1 millioner kroner for tredje kvartal, en nedgang på 50,8 millioner kroner fra samme periode i fjor.

Omsetningen endte på 2.827,3 millioner kroner, opp fra 2.081,9 millioner i samme periode i 2007.

Resultatene slår forvetningene til analytikerne. De hadde ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN FInans sett for seg driftsinntekter på 2.516 millioner kroner og et driftsresultat før biomassejusteringer på 135 millioner kroner.

Resultatet før skatt endte på 198,6 millioner kroner, ned fra 103,9 millioner i tredje kvartal i fjor. Her hadde analytikerne sett for seg 127 millioner kroner.

- Tredje kvartal viser en klar bedring i forhold til andre kvartal. Det er gledelig at vi har så gode resultater for oppdrett i Canada og Norge. Det biologiske resultatet i Nordland har vært spesielt sterkt, og Mainstream Canada har redusert kostnadene samtidig som prisene har vært gode, sier konsernsjef Geir Isaksen.

Fórvirksomheten i EWOS har en volumøkning på nesten 10 prosent i tredje kvartal sammenliknet med fjoråret. Tredje kvartal er normalt det kvartalet med størst salgsvolum på grunn temperaturforholdene på den nordlige halvkule. EWOS' markedsandeler var stabile og prisene ble økt med mer enn 12 prosent i lokal valuta, som reflekterer økningen i råvarepriser.

- Chile er utfordringen
Men konsernsjefen advarer om at det er skrøpelige tilstander i Chile.

- Problemene i Chile må ikke undervurderes. Antall anlegg smittet med ILA har økt for hver måned. Dette er utvilsomt den størsteutfordringen for Cermaq, sier Geir Isaksen.

I tillegg til de nye tiltak som følge av nytt regelverk har Cermaq iverksatt en rekke egne tiltak, blant annet redusert tetthet, økt bruk av vaksine og flytting av smoltproduksjon til landfaste anlegg. Utsett av smolt av atlantisk laks har blitt redusert fra 15 millioner i 2007 til 9 millioner i år, og vil holdes på dette lavere nivået også i 2009. Sykdomssituasjonen i chilensk oppdrett vil slå ut i redusert etterspørsel av fór i 2009.

- Vi går i riktig retning, men det vil ta tid før vi ser effekten av tiltakene som er igangsatt, sier Isaksen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere