NA24.no

Foto: Andrè Clark Utvik

Bedring for sentimentet

Sist oppdatert:
Forbrukersentimentet tok seg opp mot slutten av måneden.

Tilliten blant forbrukerne viser en bedring etter et fall tidligere i måneden. Det viser tall fra universitet i Michigan.

NA24 - din næringslivsavis

Forbrukersentimentet i USA lå ved utgangen av november på 67,4 poeng. Det er en nedgang fra 70,6 poeng fra oktober, men enn oppgang fra 66 poeng som den foreløpige rapporten som kom i midten av november viste.

Økonomene forventet et indeksen ville stige til 67 poeng, viser estimater fra Bloomberg.

Delundersøkelsen som måler forventningene til 66,5 poeng fra 63,5 poeng. Det er likevel ned fra 68,6 poeng i oktober. Indeksen som gjelder den nåværende situasjonen falt til 68,8 poeng fra 69,6 poeng i midten av november. I oktober lå den på 73,7 poeng.

Forbrukertillit
Det er to ulike målinger av forbrukertillit i USA, en utført av non-profit-organisasjonen Conference Board, en annen utført av University of Michigan. Den første kalles Consumer Confidence, den andre Consumer Sentiment, men det er samme sak.

Begge er spørreundersøkelser hvor tusener av husholdninger spørres ut som synspunkter på den økonomiske utviklingen, slik de opplever den. Begge består også av to hoveddeler: Ett tall for situasjonen nå, et annet for forventninger til fremtiden.

En svakhet ved slike indekser er at de påvirkes av forhold som ikke alltid fører til konkret høyere eller lavere aktivitet hos forbrukerne. Det kan være politisk usikkerhet eller en spesielt positiv eller negativ allmenn nyhet.

Derfor er det bare betydelige endringer i indeksene som bør vektlegges, men da kan de også være et godt signal på endringer i forbrukernes oppførsel.

Undersøkelsen til Conference Board offentliggjøres den siste tirsdagen i den måneden den gjelder. Undersøkelsen til University of Michigan kommer i to runder: En foreløpig versjon den andre fredagen i den måneden den gjelder, og en endelig på den fjerde fredagen i måneden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere