*Nettavisen* Økonomi.

Begredelig børs

Stemningen surnet til i aksjemarkedet og ga et realt børsfall.

26.07.07 17:07

Aksjemarkedet fikk seg et slag i ansiktet. Internasjonal børsuro innhentet Oslo Børs etter at skepsisen bredte seg. Hovedindeksen endte ned 2,38 prosent til 493,77 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Det er første gang siden 27. juni at børsen har vært så lav. Siden den datoen har hovedindeksen holdt seg over 500-poeng, men torsdag var det duket for et fall under denne grensen. De siste tre dagene har børsen falt over 5,1 prosent.

Totalt falt hele 132 aksjer, mens 34 kunne notere seg en oppgang. Rundt 101 aksjer forble uendret.

Høy olje
Nedgangen var bred også internasjonalt. Så å si samtlige børser i Europa og USA var ned samtidig med Oslo Børs. Frykt for at den voldsomme oppkjøpsbølgen som har fosset over finansmarkedet og bidratt til en reprising av aksjer nå er over. Disse oppkjøpene har stort sett vært lånefinansiert og det er nå signaler om at de lånefinansierte oppkjøpene kan snart være over.

Oljeprisen holdt seg skyhøyt. Det spesielle som skjedde i oljemarkedet er at den amerikanske referanseoljen WTI, Western Texas Intermediate, klatret over 77 dollar fatet, og passerte dermed prisen på kontraktene for nordsjøolje. Ved råvarebørsen i London steg kontraktsprisen på et fat nordsjøolje med levering i september til 76,81 dollar da børsen stengte.

Skygger i REC
Til tross for oljeoppgangen ga ikke det noen hjelp til børsen. Det store tunge selskapene ledet an i nedgangen. Blant de verste var solenergiselskapet REC som falt 5,29 prosent til 223,75 kroner. Nedgangen kom dagen før de presenterer sitt resultat for andre kvartal. Fredag er det klart for RECs tall og det er ventet at de legger frem et resultat før skatt på 671 millioner kroner fra en omsetning på 1,59 milliarder dollar. Det viser tall fra TDN Finans.

REC kunne etter at børsen stengte torsdag melde om en kontrakt på levering av wafers til en verdi på 5,1 milliarder kroner. Orkla som er største aksjonær i REC falt 4,27 prosent til 143 kroner.

Statoil og Norsk Hydro måtte også tåle nok en nedtur. Aksjene til de to respektive selskapene endte ned henholdsvis 1,54 prosent til 175,25 kroner og 2,35 prosent til 228,50 kroner.

Telenor merket også den negative stemningen. Aksjen falt 3,41 prosent til 106,25 kroner og fikk følge med Yara som endte ned 3,72 prosent til 155,25 kroner. Flere av de andre storvekterne var også svake. SeaDrill endte med et fall på 4,45 prosent til 118 kroner, mens Aker Kværner ble sendt ned 4,29 prosent til 156 kroner.

Lyspunkt i seismikk
Det var likevel noen lyspunkt. Seismikkselskapene Global Geo Service og Petroleum Geo-Service figurerte høyt på vinnersiden. Oppmuntrende signaler fra PGS om et sterkt seismikkmarked i lang tid fremover ga et løft til aksjene. PGS kom med disse antydningene i forbindelse med sin resultatfremleggelse.

Seismikkselskapet overrasket positivt med sine tall for andre kvartal. Selskapet leverte jevnt over bedre resultater enn hva analytikerne hadde ventet, men vel så viktig er det at selskapet ser gode inntekter og resultater i tiden som kommer. Gode forventninger inne multiklientkontrakter sender aksjekursen opp 3,25 prosent til 143 kroner. Global Geo Service ble vinneren med en oppgang på 5,82 prosent til 2 kroner.

GGS fikk også ny konsernsjef. Eddie Berglund ble byttet ut med Øystein Stray Spetalens mann Knut Øversjøen. Den nye konsernsjef kjøpte også 12 millioner GGS-aksjer fra blant annet Spetalens Ferncliff til 1,70 kroner per aksje. Berglund gikk i motsatt retning og solgte 550.000 aksjer til 2 kroner per stykk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.