NA24.no

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)

Begredelig for Acta

Sist oppdatert:
Nytegningen i Acta stuper og inntektene ble nesten halvert i andre kvartal. Men aksjekursen stiger.

Herjet av innsidesak, nye regler fra Kredittilsynet og det svært turbulente finansmarkedet har Acta hatt et tøft andre kvartal i 2008.

NA24 – din næringslivsavis

Bruttotegningen i andre kvartal endte på 3,395 milliarder kroner, ned fra 6,729 milliarder samme periode i fjor.

Driftsresultatet endte på 89 millioner kroner, ned fra 271 millioner andre kvartal 2007. Driftsinntektene ble nesten halvert fra 599 millioner kroner andre kvartal 2007 til 320 millioner kroner andre kvartal 2008.

Stiger
Aksjemarkedet reagerer i morgentimene onsdag med å sende aksjekursen opp. Like etter klokken 09.30 var kursen opp over seks prosent. Den siste måneden har aksjekursen til Acta steget med 23,4 prosent, blant annet på rykter om at andre aktører vil kjøpe selskapet. Men 2008 sett under ett har vært en katastrofe for aksjonærene. Aksjen er ned 72,82 prosent hittil i år.

90 milliarder
Acta har 90 milliarder kroner under forvaltning for sine kunder. Det er opp 15 prosent fra 78 milliarder kroner ved utløpet av juni 2007, ifølge en børsmelding.

- Innsidesiktelsen mot et tidligere styremedlem og en av grunnleggerne har virket negativt inn på virksomheten, er konsernsjef Simen Mørdres kommentar på innsidesaken mot Acta-gründer Fred Ingebrigtsen som sprakk i juni i år.

Les: Alt om Acta-saken

I meldingen kommer det fram at Acta venter et ordinært tilsyn fra Kredittilsynet i slutten av tredje kvartal.

- Vi har vært under regelmessig tilsyn av Kredittilsynet i ti år og det har gjennomført stedlige tilsyn flere ganger hos oss. Vi har alltid gjort vårt ytterste for å tilfredsstille kravene som stilles, og har i år gjennomført store endringer for å tilpasse oss de nye rammebetingelsene som bransjen har fått. Produktene vi tilbyr har vært konkurransedyktige på pris, og informasjonen har vært i samsvar med myndighetenes krav, sier Mørdre i meldingen.

Omstrukturerer
Acta har fått massiv kritikk blant annet for å ta altfor høye honorarer for sine investeringstjenester.

- Acta tar de endrede vilkårene i bransjen og signalene fra reguleringsmyndighetene på alvor. Derfor har vi har tatt en rekke initiativ for å tilfredsstille de nye kravene. Acta har allerede iverksatt en rekke tiltak, og det er dessuten planlagt flere tiltak for tredje kvartal for å øke kvaliteten på våre rådgivningstjenester, forenkle vår honorarstruktur og vår informasjon om honorarer til kundene. Acta er avhengig av både kundenes og reguleringsmyndighetenes tillit for å være den foretrukne leverandøren av investeringsrådgivning i detaljmarkedet, sier konsernsjef Simen Mørdre.

- Fundamentale endringer
Acta-sjefen presenterte også en liste over endringer i selskapet i tiden fremover. Endringene blir karakterisert som fundamentale både når det gjelder produkter og tjenester.

Her er listen over hva Acta skal gjøre anderledes:

* Obligatoriske råd til (små og mellomstore) investorer om å ha minst 25 % av sin investeringsportefølje i obligasjoner og pengemarkedsinstrumenter

* Warrants og gjeldsfinansiering av indeksobligasjoner ikke lenger tilbudt, samtidig som det ikke gis råd om lån med sikkerhet i verdipapirer

* Strengere retningslinjer for rådgiverorganisasjonen

* Tydeligere skille mellom Acta Kapitalforvaltning ASA og Acta Asset Management ASA

* Honorarnivå mer uavhengig av investeringsform

* Mer vekt på forvaltnings- og resultathonorar i stedet for på salgs- og forskuddshonorar

* Bedre informasjon om produkthonorarer

* Større uavhengighet for compliance-funksjonen og tydeligere rapporteringslinje

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere