*Nettavisen* Økonomi.

Begredelig på Oslo Børs

Børsen stormer ned mot 200-poeng etter at oljeprisen stuper.

02.03.09 19:10

Mars begynner begredelig for aksjemarkedet. Et stup i oljeprisen og negative makrorapporter sørget for en elendig innledning på uken for Oslo Børs.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen falt mandag med 4,09 prosent til 205,85 poeng. Totalt havnet omsetningen av aksjer og grunnfondsbevis på 3,3 milliarder kroner. Snittet i februar var på 5,1 milliarder, viser tall fra Oslo Børs.

Dow under 7.000
Strømmen av dårlige nyheter har igjen lagt en demper på aksjemarkedet. Februar ble en dårlig måned for finansmarkedene etter at den økonomiske uroen ble forsterket. Igjen ble det stilt spørsmål om bankenes evne til å tåle store tap, og faren for kapitalmangel ble igjen synlig. Søkelyset på banker og finansselskaper i krise fortsetter inn årets tredje måned.

Verdens mest kjente aksjeindeks, Dow Jones Industrial Average, hadde falt til under 7.000 poeng da Oslo Børs stengte. Det er første gang siden 1997 at indeksen har ligget under dette nivået. Flere undersøkelser viser at den amerikanske økonomien ikke er i nærheten av å vise tegn til bedring, og at flere venter at det skal blir verre.

Les mer: Dow under 7.000

Oljeprisen stuper
I takt med en oppskalering av den økonomiske krisen har etterspørselen og forventninger til videre etterspørsel falt betydelig.

Flere anbefaler OPEC å holde produksjonen uendret ved møtet i midten mars. Det internasjonale energibyrået (IEA) mener det kan være skadelig for verdensøkonomien hvis oljeprisen skulle øke etter et nytt kutt fra OPEC. De viser til at stigende priser kan forsterke den økonomiske nedturen og dermed også etterspørsel etter oljeprodukter. Rådgiverne til oljekartellet har også anbefalt at det ikke kuttes ved møtet som holdes 15. mars.

Den iranske oljeministeren Gholamhossein Nozari sa i helgen at han ikke venter OPEC vil redusere produksjonen ytterligere. Dette skyldes at kuttene som allerede er vedtatt har bidratt til å bremse fallet i prisene. Algeries energiminister Chakib Khelil har derimot åpnet for at det kan kommet et nytt kutt.

En undersøkelse gjennomført av Reuters viser at OPEC klarte å redusere produksjonen med 81 prosent i forhold til allerede vedtatte kutt.

Ved råvarebørsen i London ble kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i april sendt ned 8,20 prosent til 42,55 dollar per fat.

Gigantene drar ned
På Oslo Børs var det de store selskapene som bidro tungt til nedturen. StatoilHydro følger normalt oljeprisen tett, og fallet bidro til aksjen ble sendt ned 3,90 prosent til 113,40 kroner.

Yara ble senket 4,30 prosent til 144,50 kroner, mens Seadrill viser en nedgang på 4,81 prosent til 51,40 kroner. Norsk Hydro falt 4,82 prosent til 21,70 kroner. Listen over tapere var lang som et vondt år. Blant tungvekterne markerte tankrederiet Frontline og DnB Nor seg negativt ut med et fall på henholdsvis 10,68 prosent til 131,75 kroner og 6,43 prosent til 24 kroner.

Rett til bunns
Tørrbulkrederiet Golden Ocean har havnet i alvorlige problemer. Motpartene i en rekke avtaler klarer ikke gjøre opp for seg, og det rammer kontantstrømmen og kontantbeholdningen i selskapet til John Fredriksen hardt. I forrige uke sa rederiet klart ifra om at de er i ferd med å gå tom for kontanter, og at det er et sterkt behov for å få styrket egenkapitalen. Samtidig er de nødt til å få til en ordning med kreditorene.

Mandag melder Golden Ocean at nok en kunde misligholder en avtale og at de risikerer å tape stort. Selv om selskapet gjør det klart at de ikke vil gi seg uten en durabelig kamp så sendte aksjemarkedet aksjekursen ned 19,80 prosent til 1,58 kroner. På tre uker har aksjekursen falt med rundt 80 prosent.

Den desiderte største taperen ble AGR Group som ble sendt ned 46,22 prosent til 4,84 kroner. Vinneren ble Roxar etter at det amerikanske selskapet Emerson har lagt inn et bud på det norske børsnoterte selskapet. Budet er på 5,20 kroner per aksje i kontanter. Kursen ble sendt opp 51,14 prosent til 5,29 kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.