Beklager falske håndverkere

Det kan ha sneket seg inn ufaglærte arbeidere, vedgår Adecco.

30.11.06 11:03

- Det kan ha sneket seg inn utenlandske håndverkere gjennom våre systemer uten riktig kompetanse. Da er det bare å beklage, slik skal det ikke være, sier divisjonsdirektør for bygg og industri Erling Kornkveen i Adecco til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag meldte NRK at Adecco selger falske håndverkere uten fagbrev. Hele ti personer skal ha sagt opp sine stillinger i protest mot praksisen. Adecco avviser dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Helt feil
- Dette er løgn og oppspinn. Vi har aldri levert noe til kunder som strider mot det de er tilbudt, sier konsernsjef Per Arne Gulbrandsen i Adecco til NA24.

Han sier dette er helt ukjent for han og at han ikke kjenner seg igjen i denne virkeligheten.

- Å hente inn folk fra land som Polen eller utlandet generelt er en omfattende øvelse. Det er ikke enkelt å skaffe kvalifiserte håndverkere, sier Adecco-sjefen.

Han kan ikke svare direkte på om selskapet selger arbeidskraft uten fagbrev og henviser til direktør for bygg og anlegg Hornkveen.

- Om vi har leverer håndverkere uten fagbrev kan jeg ikke svare på, men vi leverer kun tjenester kundene forventer og krever, sier han.

Kontorer i Polen
Adecco har 23 kontorer hvor de rekrutterer arbeidskraft til bygg og anlegg i Polen, Latvia, Litauen, Estland og Slovakia.

Totalt har Adecco 2.500 arbeidere i sving i Norge innen bygg, anlegg og industri. Og hele 90 prosent av den norske arbeidsstokken kommer fra utlandet.

- Vi må ikke glemme at i Polen kan du kjøpe hvilke som helst av papirer. Av våre arbeidere kan det være noen uten fagkompetanse. Oppdager vi det, blir de fjernet med en gang, sier Kornkveen i Adecco til NA24.

Han sier deres system har blitt kraftig forbedret siste året, og at alle arbeidere rekrutteres etter fire intervjuer og en praktisk prøve.

- Det som vi kaller fagbrev i Norge, finnes ikke i Polen. Vi må vektlegge lang erfaring, og leverer personell med nødvendig kompetanse, sier han til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.