NA24.no

Beklager Muhammed-tegninger

Faksimile av avisa Magazinets oppslag tirsdag om de omstridte Muhammed-tegningene.
Faksimile av avisa Magazinets oppslag tirsdag om de omstridte Muhammed-tegningene. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Sist oppdatert:
- Vi ønsket ikke å krenke noen, skriver redaktøren i Jyllands-Posten i et åpent brev til innbyggere i Saudi-Arabia.

Brevet ble publisert på dansk og arabisk på avisens nettside lørdag. Saudi-Arabia boikotter nå danske varer som svar på at Jyllands-Posten i fjor høst trykket karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Ville ikke krenke
- Tegningene er blitt fremstilt som en kampanje mot muslimer i Danmark og verden ellers. Det må jeg kategorisk tilbakevise. Det var ikke vår hensikt å krenke noen på grunn av deres tro, skriver redaktør Carsten Juste.

Han peker på at avisen har beklaget trykkingen av tegningene flere ganger i løpet av de siste månedene.

- Vi har samtidig gjennomført møter med representanter for muslimer i Danmark. De har funnet sted i en positiv og konstruktiv ånd, fortsetter redaktøren.

- Frastøtende
Tegningene har også blitt trykket i den norske kristne avisen Magazinet. Irans utenriksminister Manouchehr Mottaki har skrevet brev til sine kolleger i Danmark og Norge og protestert mot tegningene.

- Jeg har skrevet et brev til utenriksministrene i Danmark og Norge og protestert mot fornærmelsen på vegne av den muslimske nasjon og Den Islamske republikk, sa han lørdag ifølge Extrabladet.

- Vi håper vi slipper å se flere slike latterlige og frastøtende fornærmelser på vegne av beregnende forfattere. De sårer følelsene hos en milliard muslimer, skriver Mottaki.

Støre instruerer
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har tidligere instruert norske utenriksstasjoner om hvordan de skal svare på forespørsler i saken.

I notat blir utestasjonene bedt om å presisere at den norske holdningen er at man skal være svært varsom med å kritisere andre religioner. I memoets siste punkt blir det presisert at den norske ytringsfriheten står sterkt.

Her er hele brevet fra Jyllands-Posten:

Ærede borgere i Kongedømmet Saudi-Arabien

Tillad mig denne mulighed for at korrigere nogle misforståelser omkring de tegninger af profeten Muhammed, som nu har ført til en boykot af danske varer i Deres land.

Tegningerne blev bragt for fire måneder siden som led i en dansk debat om ytringsfrihed - en rettighed, som vi sætter højt i Danmark.

Initiativet er blevet udlagt som en kampagne mod muslimer i Danmark og verden over. Det må jeg kategorisk tilbagevise. Det var ikke vores hensigt at krænke nogen på deres tro. At det alligevel er sket, var altså utilsigtet. Det har vi beklaget mange gange i løbet af de seneste måneder. Både i vores egen avis, i andre aviser, på tv, i radio og i internationale medier. Vi har samtidig gennemført møder med repræsentanter for det muslimske samfund i Danmark. De har fundet sted i en positiv og konstruktiv ånd, ligsom vi også på anden måde søger at etablere en givende dialog med de danske muslimer.

Vi er kede af, at sagen har nået det nuværende omfang og skal derfor gentage, at vi ikke havde til hensigt at krænke nogen, og at vi ligesom det danske samfund i øvrigt respekterer trosfriheden.

Med venlig hilsen

Carsten Juste

chefredaktør

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere