NA24.no

Bekmørke skyer over Wall Street

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Overraskende rentekutt i USA skremmer investorene.

Wall Street ligger an til å fortsette nedturen mandag. Det indikerer futureshandelen i New York rett i forkant av børsåpningen.

NA24 - din næringslivsavis

Nasdaq-futuren daler 2,17 prosent, mens S&P 500-futuren blir sendt ned 2,22 prosent. Dow Jones Indicative faller 1 prosent.

Lehman Brothers faller 26 prosent i førhandelen på Wall Street. Det kraftige fallet kommer etter at kollapsen til meglergiganten Bear Stearns skaper spekulasjoner om at Lehman Brothers blir neste mann ut. Blant annet sendte den asiatiske storbanken DBS ut en e-post til sine ansatte om at de ikke skulle gjennomføre noen handler der Lehman Brothers var motpart. Dette forbudet omfattet også Bear Stearns. Nå skal DBS sendt ut nok en e-post, der de opplyser at dette forholdet nå er løftet, skriver Dow Jones Newswire.

Les mer: Slår tilbake mot rykter

Sent søndag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken utlånsrenten til bankene med 0,25 prosentpoeng. Dette er et ekstraordinært kutt som ble foretatt bare to dager før det ordinære rentemøtet. Tiltaket skal bedre tilgangen på likviditet for bankene og kommer samtidig med kollapsen til Bear Stearns.

Les mer: USA med nødrentekutt

- Det er høyt sannsynlig at markedet antar at det er noe veldig galt når FED føler at det er nødvendig å kutte diskontorenten bare en dag foran det avtalte rentemøtet, skriver økonomene i Jyske Bank ifølge Marketwatch.

Markedet priser i stadig større grad inn et rentekutt på opptil 1 prosentpoeng når Ben Bernanke og de andre medlemmene i rentekomiteen i USA samles.

JP Morgan Chase kjøper kriserammede Bear Stearns i forbindelse med en tiltakspakke der også den amerikanske sentralbanken. Bear Stearns kommer til å koste JP Morgan Chase 2 dollar per aksje. Bear Stearns har havnet i seriøse problemer etter at de har gått tom for likviditet. Wall Street mottok nyheten med sjokk og det ble et kraftig børsras fredag.

Blant annet trekkes det frem av analytikerne i ING at den amerikanske sentralbanken kanskje ikke er villig til å strekke seg like langt for å redde Lehman Brothers hvis de før tilsvarende problemer. De er rett og slett ikke like store og viktige som Bear Stearns.

Nok en indikator antyder at situasjonen i den amerikanske økonomien er prekær. Indeksen New York Empire State som omfatter produksjonssektoren i New York-området falt til minus 22,23 i mars fra minus 11,72 i februar. Økonomene hadde ventet minus 6,3, viser en undersøkelse gjennomført av Bloomberg News.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere