*Nettavisen* Økonomi.

Beksvart i industrien

Norsk industri preges av superpessimister.

22.01.09 11:17

OSLO SENTRUM(NA24): Norsk industri ser mørkt på fremtiden, ifølge en undersøkelse gjort med 500-700 norske bedrifter, som til sammen har 92.000 ansatte.

Kutter investeringene
Denne viser at 34 prosent har kuttet investeringsplanene for 2009, og at ytterligere 25 prosent vurderer kutt. Nesten samtlige sier at det er dårlige markedsutsikter som er årsaken til kuttene.

Hele 52 prosent av de spurte venter lavere resultat for 2008-09, og mer enn 52 prosent venter lavere sysselsetting det neste året.

Av de spurte sier 71 prosent at kredittilgangen for bedriften er normal, mens 18 prosent sier at den er vanskelig.

De spurte sier at hovedårsaken til at veksten ikke kommer skyldes svekket etterspørsel. Fra regjeringen krever industrien flere tiltak.

Disse er at kredittpakken må på plass, økte avskrivningssatser, økte insentiver for forskning og utvikling, bedre infrastruktur og så vil de innføre muligheten for tilbakebetaling av underskudd og innføring av konjunkturfond.

Toppmøte
Regjeringen inviterte torsdag norske bedrifter og organisasjoner for finansnæringen til dialogmøte om kapitaltilgangen til næringslivet. På møtet la industrien fram sin bekymring om hvordan tilstanden er.

Fra næringslivet deltok Elisabeth Grieg (Grieg International AS), Dag J. Opedal (Orkla), Morten Sveiverud (Moelven Industrier), Trygve Myrvang (Norges Råfisklag), Kjersti Kleven (John Kleven), Lars Løseth (Amfi-Gruppen), og Ole-Jacob Wold (Rica).

Finansnæringens organisasjoner var representert av følgende: Arne Skauge (Finansnæringens Hovedorganisasjon) og Arne Hyttnes (Sparebankforeningen).

Fra regjeringen deltok statsminister Jens Stoltenberg, finansminister Kristin Halvorsen, kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa, næringsminister Sylvia Brustad og fiskeri- og kystminister Helga Pedersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.