NA24.no

Bekymret for Norges Banks «vaktbikkjer»

Foto: Håkon Høgetveit (NA24)
En av dem som er satt til å passe på Norges Bank er bekymret.

Pensjonert finansmann Tormod Andreassen er medlem av representantskapet i Norges Bank. Nå slår han alarm om nettopp dette tilsynet.

NA24 – din næringslivsavis

Til Dagens Næringsliv peker den tidligere megler- og banktoppen på at kombinasjonen av sterk administrasjon, lav kompetanse i representantskapet samt manglende uavhengighet i styrende organer fører til et svakt faglig tilsyn og kontroll med virksomheten.

Norges Bank forvalter blant annet oljeformuen, og kunne der vise til et tap på 633 milliarder kroner i fjor.

- Sentralbanken er meget administrasjonsstyrt. Representantskapet er redusert til et «sandpåstrøingsorgan», for å sette det på spissen, sier Andreassen til DN. Han peker på at sentralbanksjef Svein Gjedrem også leder organet som er øverst ansvarlig for å føre tilsyn nettopp med ham selv.

- Å føre tilsyn med seg selv er ikke fornuftig. Det er tvingende nødvendig at tilsynsorganene har kompetanse og uavhengighet til å gjøre jobben på en adekvat måte, sier medlemmet av representantskapet til Dagens Næringsliv.

I en e-post til avisen skriver Norges Bank at de aviser kritikken og at de legger vekt på åpenhet og at de har et sterkere innslag av ekstern kompetanse og kunnskap enn andre sentralbanker.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere