NA24.no

Bekymringer i New York

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Avmålt start på børsdagen i finanshovedstaden.

Børsene i USA faller rett etter start tirsdag. Fortsatt er det usikkerhet rundt svineinfluensa og bankenes kapitalbehov som preger markedene.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Den brede indeksen S&P 500 faller 0,83 prosent til 850,40 poeng, mens den velkjente Dow Jones-indeksen faller 0,91 prosent til 7976,97 poeng. Indeksen Nasdaq Composite blir sendt ned 0,91 prosent til 1.664,12 poeng.

Stresser bankene
Stresstestene som er gjennomført hos de største bankene i USA skaper usikkerhet. Gjennomgangen av balansen og regnskapene til bankene som ble utført av myndighetene skal vise hvor godt rustet finansnæringen står til å møte nye utfordringer. Sentralbanken og finansdepartementet har satt et senario som viser et versttenkelig utfall.

Wall Street Journal skriver tirsdag at storbankene Citigroup og Bank of America kan komme til å bli pålagt å hente ny kapital som følge av gjennomføringen av de første stresstestene. Ledelsen i begge bankene benekter at det er tilfellet og skal ifølge avisen motsi seg de foreløpige funnene.

Svineinfluensaen skaper også store bekymringer i finansmiljøet. Det er ikke bare den åpenbare faren for å bli rammet av sykdommen, men også smitteeffekten frykten rundt en epidemi kan skape. Transport og reisevirksomhet kan lammes av smittfrykt, og det kan også føre til mindre handel mellom landene.

- Vi tror at hvis bekymringsnivået stiger til SARS-nivåer, noe vi mener er lite trolig, så kan markedene falle ti til 15 prosent, sier en strateg ved banken Credit Suisse ifølge Marketwatch.

Fall for boligprisene
Boligprisene i de 20 største byområdene i USA falt med 18,6 prosent i februar sammenlignet med samme måned året før. Det viser statistikk fra S&P Case-Shiller. Sammenlignet med måneden i forveien var nedgangen på 2,2 prosent. Det var et tilsvarende fall i boligprisene for de 10 største byene.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at boligprisindeksen ville vise en nedgang på 18,7 prosent sammenlignet med samme periode året før.

Les mer: Kraftig prisfall på boliger

Tilliten vokser
Forbrukertilliten er i ferd med å bedres i verdens største økonomi. Det viser den siste undersøkelsen fra analysebyrået Conference Board. Tillitsindeksen steg til 39,2 i april fra 26,9 i mars. Analytikerne ventet ifølge Bloomberg News at indeksen ville øke til 30 poeng.

Det er særlig forventningene som har fått seg et løft.

Les mer. Tillit i bedring

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere