*Nettavisen* Økonomi.

Bellona-Hauge kjemper for sponsorer

Foto: Johannessen, Sara

Flere bioenergiselskaper står på sponsorlisten til miljøvernorganisasjonen.

23.11.09 14:12

Frederic Hauge og Bellona har engasjert seg voldsomt i det mye omtalte biodieselforslaget til Regjeringen. Jens Stoltenberg & Co. har blitt skjelt ut etter noter for å innføre avgift på biodiesel.

NA24 – din næringslivsavis

Et av selskapene som har blitt trukket frem gjentatte ganger i saken er fredrikstadselskapet Uniol. Selskapet har investert tungt i produksjonskapasitet, men styret har varslet nedleggelse hvis det innføres avgift på biodiesel.

Uniol har også puttet penger i kassen til miljøvernorganisasjonen Bellona og frontkjemper Frederic Hauge.

Sponser Hauge
Uniol er å finne som én av de mange sponsorene Bellona. Ifølge fungerende informasjonsansvarlig Tone Foss Aspevoll hos Bellona er det en mindre sum som betales av Uniol til organisasjonen.

– Hvis du tror vi er kjøpt og betalt av Uniol så tar du feil. Vi tar opp til 20.000 kroner per annonse i året, så dette representerer en brøkdel av årsomsetningen vår, sier hun til NA24.

Hun avviser samtidig at det er noen kobling mellom sponsorene på Bellonas sider og utspillene til organisasjonen.

– Vi uttaler oss helt fritt. Vi har til og med anmeldt samarbeidspartnere som er større enn denne annonsøren, for å si det sånn. Det er spekulativt hvis du skal trekke inn dette. Det er en viktig inntekt for oss, men hver enkelt annonsør kan ikke påvirke at vi står opp mot biodieselavgiften nå.

Kjemper for Norske Skog
Hauge og Bellona har også kjempet et slag for en annen av sine støttespillere. På sin egen nettside skriver de om Norske Skog. Det børsnoterte selskapet sponser også Bellona.

«Norske Skogs planlagte anlegg på Follum skulle i utgangspunktet produsere 250 millioner liter annen generasjon biodiesel i året. Avgiften vil koste dem nesten en milliard i året», står det på nettsiden til miljøforkjemperne.

At regjeringen nå bevilger 40 millioner kroner for å styrke satsingen på å utvikle annen generasjons biodiesel blir avfeid som en vridning av sannheten.

«Det er med andre ord blank løgn at dette statsbudsjettet styrker satsing på miljøvennlig drivstoff», skriver Bellona.

– Biodiesel er verre enn bensin
Selv om Frederic Hauge påstår at han snakker for hele miljøbevegelsen, er ikke alle enige med ham. Til Nettavisen uttalte Greenpeace-leder Truls Gulowsen at avgiftsfritak for biodiesel ikke har noe for seg. Årsaken til dette er at det ikke stilles krav til at biodieselen som selges holder en akseptabel miljøkvalitet.

– Det er fullt mulig å selge biodrivstoff i dag som forårsaker verre CO2-utslipp enn bensin. Så lenge man i Norge ikke har klarere miljøkrav til biodrivstoff, så kan det å bruke biodrivstoff ha en negativ klimaeffekt som er større enn om man kjørte på vanlig bensin, sier Gulowsen til Nettavisen.

Også klimaregnskaper knyttet til arealbruk er ofte negativt eller usikkert ved produksjon av biodrivstoff, påpeker Gulowsen. Det siste argumentet ble avvist som et mindre problem av Hauge overfor NRK i forrige uke.

Stor omsetning
Bellonas Tone Foss Aspevoll opplyser til NA24 at miljøvernorganisasjonen har en årlig omsetning på 50 millioner kroner, hvorav 10 millioner kroner er annonseomsetning.

Miljøvernorganisasjonen har rundt 700 annonsører, som betaler opptil 20.000 kroner per annonse. Hverken adm. direktør Jon A. Duus eller informasjonsdirektør Tom Bratlie i Norske Skog var umiddelbart tilgjengelig for kommentar

NA24 har også tidligere skrevet om Bellonas sponsorer og utspill.

Miljøstempel til salgs

Skittent spill fra Bellona

Et trist møte med NA24

Skittent spill fra NA24

Bellona lar seg ikke kjøpe

NA24 brøt ikke god presseskikk

Godt av å bli pillet på nesen

En sterkt injurierende løgnhistorie

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.