*Nettavisen* Økonomi.

Ben ga børsrekord

En optimistisk tale fra sentralbanksjef Ben Bernanke ga ny rekord for Dow Jones.

14.02.07 22:41

HOUSTON (NA24): Fokus i de amerikanske finansmarkedene var onsdag på sentralbanksjef Ben Bernanke, som holdt tale i kongressen.

I talen var Bernanke jevnt over rimelig positiv, sa at inflasjonspresset er i ferd med å avta og mente det var foreløpige tegn til at boligmarkedet var i ferd med å stabilisere seg igjen etter fall.

Markedet likte talen, og børsen steg markant. Dow Jones-indeksen nådde ny rekordnotering.

På selskapsfronten ble det kjent at bilprodusenten Chrysler kan få nye eiere. Den tidligere amerikanske stoltheten kan forsvinne fra DaimlerChrysler konsernet etter at forsøket med å bygge et en bilgigant møter utfordringer. Totalt kan 13.000 stillinger bli kuttet og DaimlerChrysler er på jakt etter partnere til Chrysler-divisjonen. Markedet så ut til å like muligheten for drastiske endringer, og aksjen steg 8 prosent.

Applied Materials, som lager utstyr til chipsektoren, steg 4 prosent etter gode tall, og bidrog til å trekke opp Nasdaq-indeksen markant.

Den amerikanske detaljhandelen var i januar uforandret. Dette var svakere enn hva økonomene hadde ventet. God omsetning ved kjøpesentrene klarte ikke motvirke den store nedgangen i omsetningen av biler og drivstoff.

Ifølge Bloomberg News var det ventet en økning på 0,3 prosent.

Ekskludert for det volatile bilsalget økte detaljomsetningen med 0,3 prosent, som var helt på linje med det som var ventet.

Tallene fra desember ble revidert til en vekst på 1,2 prosent fra opprinnelige 0,9 prosent.

Oljeprisen falt onsdag, til tross for fall i lagrene av råolje og oljeprodukter. Delvis var fallet av destillater, som omfatter diesel og fyringsolje, mindre enn ventet, og dels kom det også et langtidsvarsel om milde temperaturer i deler av USA, noe som gir mindre etterspørsel etter fyringsolje. Et fat nordsjøolje for levering i april koster onsdag kveld 57,50 dollar, mot 58,80 tirsdag kveld.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,69% til 12.741,86

Nasdaq +1,16% til 2.488,38

S&P 500 +0,76% til 1.455,30

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.