*Nettavisen* Økonomi.

Ben reddet ikke børsene

Foto: (Scanpix)

Selv om sentralbanksjef Ben Bernanke holdt renten uendret var det kun teknologiaksjene som jublet.

28.06.07 22:30

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Onsdag opplevde de amerikanske teknologiaksjene på Nasdaq en flott dag med en oppgang på over en prosent. I et marked med mye usikkerhet og mye penger seiler teknologi opp som et godt alternativ og investorene fortsatte å sende disse aksjene opp torsdag. Tross at renten forble uendret måtte de andre toneangivende indeksene bite litt i gresset. For øvrig er både Dow og S&P 500 tett på rekordnivåer mens Nasdaq fortsatt er et stykke unna tidligere høyder.

NA24 - din næringslivsavis

Med full enstemmighet valgte den amerikanske sentralbanken å holde renten uendret på 5,25 prosent for åttende gang på rad.

Det var ventet at sentralbanksjef Ben Bernanke holdt renten uendret på 5,25 prosent, hvor den har ligget i ett år, men spenningen i markedet dreide seg ikke om rentedommen i seg selv. I kjent stil formante sentralbanken om at de var bekymret over inflasjonen og at den så langt ikke hadde klart å overbevise dem om at den ville modereres helt. Sentralbanken droppet imidlertid ordet «elevated» i forbindelse med betegnelsen av kjerneinflasjonen, noe som kan tyde på at de ser nivået gå den veien de ønsker.

- Enhver form for ingen kommentar på inflasjonen kommer til å bli sett på som positiv. Markedet var giret mot å forvente en slik type vennlig uttalelse fra sentralbanken, sier Owen Fitzpatrick hos Deutsche Bank, ifølge Marketwatch.

Amerikanske medier spekulerer for øvrig på at sentralbanken signaliserer at de har endret fokus fra å følge kjerneinflasjonen spesielt til å følge inflasjonen som en helhet generelt.

Selv om veksten i den amerikanske økonomien var større en tidligere meldt, men kom inn under forventningene. Ferske tall fra de amerikanske myndighetene viser at bruttonasjonalproduktet økte med 0,7 prosent i første kvartal. Opprinnelig var det meldte en vekst på 0,6 prosent.

Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at bruttonasjonalproduktet ville vokse med 0,8 prosent.

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd falt med 13.000 til 313.000. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at 319.000 ville møte opp for å søke om trygd for første gang.

Samtidig viser statistikken fra det amerikanske arbeidsdepartementet at fortsatt søkende lå på 2.490.000 i forrige uke. Det er en nedgang på 27.000.

Renten på tiårige statsobligasjoner endret seg lite og endte på 5,12 prosent.

Oljeprisen fikk seg et nytt løft. Den siste tids kraftige svingninger fortsatte og oljen svingte for anledningen opp til det høyeste nivået på ni måneder. Bakgrunnen til oppgangen skyldes at de amerikanske bensinlagrene viste en uventet nedgang kombinert med at landets oljeraffinerier hadde en kapasitetsutnyttelse på 89,4 prosent grunnet problemer og vedlikehold. Den geopolitiske premien grunnet forhold i land og regioner som Nigeria og Midtøsten er også med på å holde oljeprisen høyt oppe.

WTI-oljen stiger med 0,9 prosent til 69,57 dollar fatet, og opplevde den høyeste sluttnoteringen siden 31. august. Prisene er 3,6 prosent lavere enn for ett år siden.

Dagens nøkkeltall:
Dow-0,04% til 13.422,28

Nasdaq+0,12% til 2.608,37

S&P 500-0,04% til 1.505,71

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag