Bensinkonge får børsbank

Foto: Knut Falch (Scanpix)

Norges største bensinselger skuffer stort.

07.02.12 12:32

Statoils bensinstasjoner, som for et par år siden ble skilt ut i selskapet Statoil Fuel & Retail, melder om at det er tøffere tider.

- 2011 var et utfordrende år med høye priser på raffinerte oljeprodukter og intensivert konkurranse i enkelte av våre viktige vekstmarkeder. Det solide årsresultatet understreker at virksomheten er robust og i stand til å stå i mot volatilitet i markedet. Dette skyldes først og fremst de ansattes høye kompetanse og gode innsats, sier Jacob Schram, konsernsjef i Statoil Fuel & Retail.

Selskapet fikk et driftsresultat på 329 mill kroner mot ventet 417 mill kroner. Justert EBITDA var på 617 millioner norske kroner sammenlignet med 729 millioner norske kroner i fjerde kvartal 2010.

Resultatet før skatt var på 259 millioner kroner, ned fra 424 millioner kroner i samme periode i fjor. På forhånd var det ifølge Six ventet 329 millioner kroner. Selskapet økte driftsinntektene til 18,603 milliarder kroner, mot ventede 18,581 milliarder kroner.

- Det skal overraske meg om ikke aksjen faller i dagens handel, skriver meglersjef Audun Teigen hos Aktiv Securities i sin morgenrapport.

På Oslo Børs stuper selskapet med 10 prosent til 39,44 kroner. Hovedindeksen stiger samtidig med 0,4 prosent til 412, 4 poeng.

Her kan du følge utviklingen på Oslo Børs

Skuffende utbytte
Statoil Fuel & Retail melder at de har som ambisjon å betale ut 50 prosent av resultatet per aksje til selskapets aksjonærer, noe som vil tilsvare 1,80 norske kroner per aksje.

Dette er atskillig svakere enn hva markedet ventet. Konsensus her lå på et utbytte på vel tre kroner.

- Vi advarte mot nedsiderisiko knyttet til utbyttet, men ventet oss ikke et så lavt utbytte, melder aksjeanalytiker Martin Stenshall hos Danske Markets.

Han melder også at de kan sannsynligvis vil kutte estimatene for første halvår.

Råere norsk bensin
På bensinsalget melder selskapet at de tjener mindre enn før. Men bensinen som selges i Norge bringer inn vesentlig mer enn hva tilfellet er sørover.

Selskapet hadde en bruttofortjenesten på 0,613 kroner per liter drivstoff i Skandinavia, mot 0,628 kroner i tilsvarende kvartal året før. I Sentral- og Øst-Europa var bruttofortjenesten per liter drivstoff på kun 0,371 kroner, mot 0,53 kroner på samme tid i fjor.

- I kvartalet ble det imidlertid foretatt en nedskrivning av verdien av drivstoffvarelageret som gjelder tidligere perioder. Rapportert bruttofortjeneste per liter drivstoff i Skandinavia ble derfor lavere enn i samme periode året før. Drivstoffsalget i fjerde kvartal 2010 var uvanlig høyt grunnet streng kulde som medførte salg av drivstoff til fyring, melder selskapet.

Deler av nedgangen i bruttofortjenesten legger selskapet på valutaeffekter.

Skal kutte kostnadene
Selskapet melder også at de har økt fokus på kostnadsbesparelse, der målet er å kutte kostnader med 450 millioner kroner innen 2015. Det vil nå gjennomføres tiltak for å redusere arbeidskapitalen med 500 millioner kroner innen 2015.

Statoil Fuel & Retail ASA er en ledende skandinavisk drivstoff- og servicestasjonskjede med over 100 års driftserfaring i regionen. Selskapet har et stort nettverk av stasjoner i Skandinavia, Polen, Baltikum og Russland. Til sammen har selskapet cirka 2.300 stasjoner inkludert fullservicestasjoner (drivstoff og storkiosk) og manuelle stasjoner med kun drivstoff.

Det arbeider omtrent 17.000 mennesker ved Statoil Fuel & Retails anlegg i Europa, og rundt 2.400 ved selskapets corporate og nasjonale hovedkontorer, terminaler og depoter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag