NA24.no

Beordrer innbyggerne ut for å måke

Foto: Andy Wong (AP)
Sist oppdatert:
Kuldebølger preger verden.

Kuldeperioden fortsetter over Norge og Europa, men minusgrader skaper også store problemer andre steder i verden.

Les: Kulden fortsetter over hele landet

Sjekk været der du bor her.

Må måke
I Kina opplever hovedstaden Beijing det verste snøfallet på 60 år, med opp mot 30 centimeter snø på en dag.

Flere tusen innbyggere er beordret ut og mobilisert i grupper for å fjerne snøen som har lagt seg som et hvitt teppe over hovedstaden.

3500 skoler i Beijing og Tianjing-området holdes stengt og dermed er 2, 2 millioner elever hjemme, mens flere tusen mennesker har blitt strandet på flyplasser. Over 30 av hovedveiene i Nord-Kina er stengt som følge av snømengdene.

Forsinkelser
- Lave temperaturer og islagte veier vil hindre trafikk i svært stor grad mandag, sier Song Jianguo, leder for trafikketaten i hovedstaden, skriver BBC.

Myndighetene advarer om at værsituasjonen kan føre til at matvareprisene kan gå opp, at flytrafikken kan forsinkes ytterligere og at mange butikker vil måtte holdes stengt i flere dager. i tillegg er det fare for at kuldebølgen, dersom langvarig, kan legge press på gassleveransene.

Også flere steder i nabolandet Korea er det kaos etter kraftig snøfall mandag, som er det verste på 70 år, og flere flyavganger er forsinket og innstilt.

100 døde
En kuldebølge i India har fått langt større konsekvenser. Der har minst 100 mennesker, de fleste hjemløse, mistet livet de siste dagene.

Myndighetene i delstaten Uttar Pradesh har kjøpt inn tepper og ved til 12 millioner kroner, i tillegg til å tilby tak over hodet til de mange uten hjem. Alle skolene i delstaten er også stengt, det samme er flertallet av skoler i delstaten Bihar.

Kulda har også skapt store forsinkelser i flytrafikken her.

Kulden er ventet å fortsette både i Kina og India.

Kaldt i USA
I Florida forbereder myndigheter og innbyggere seg på en periode med frost, noe som er svært uvanlig i delstaten, melder CNN.

Temperaturene har vært unormalt lave i flere av delstatene, og det er ventet at temperaturer under frysepunktet vil fortsette ut uken. I Montana er det varslet snøstormer, mens Chicago i Illinois har store deler av innbyggerne holdt seg inne i temperaturer rundt 10 minus, mens New York har hatt kraftig snøfall og mer i vente.

Mer kulde
Også i Sentral-Europa har kulden ført til dødsfall. Før jul var det totale antallet omkomne oppe i rundt 100.

I England fortsetter kulde og snø å skape store problemer for biler og tog.

Kulda i landet er den verste på 13 år, og har siden starten av desember ført til at bilister har måtte tilbringe lange nattestimer i kalde biler, mens flytrafikken har blitt sterkt forsinket.

Det er ventet at temperaturene vil fortsette å holde seg svært lave flere steder i dagene som kommer.

For å sjekke været der du bor, kan du gå hit.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere