NA24.no

Ber bankene bruke krisepakken

Sist oppdatert:
Kredittilsynets sjef med klar oppfordring til bankene.

- Kredittilsynet oppfordrer bankene til å benytte Statens finansfond for å sikre et robust grunnlag for å dekke foretakenes og husholdningenes behov for kreditt, skriver Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo i en melding torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Forsvarlig kredittvurdering
Tilsynet skriver i rapporten «Tilstanden i finansmarkedet 2008» at det er viktig å unngå en tilstramming av kredittilgangen som kan forsterke nedgangen i norsk økonomi og igjen utsette banker selv for økte tap.

- Bankene må samtidig sørge for en forsvarlig kredittvurdering, slik at det ikke blir større problemer senere, skriver Skogstad Aamo i en melding.

Den internasjonale finanskrisen skaper utfordringer også for norsk finansnæring.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Kraftig nedgang
Tilsynet skriver at den internasjonale finanskrisen er trolig den alvorligste siden 1930-tallet, og har ført til et kraftig tilbakeslag både i internasjonal og norsk økonomi.

- Kredittilsynet ba i 2008 flere av de større bankene om å øke både kapitalmål og faktisk kapital. Banktap og redningsaksjoner i andre land har hevet markedenes krav til egenkapital. Også i Norge er det en risiko for at egenkapitalsituasjonen etter hvert kan bremse utlånsvirksomheten så sterkt at den forsterker den økonomiske nedgangen, heter det.

Les hele rapporten her.

Finansfond
- Forslaget om å opprette Statens finansfond for å tilføre bankene egenkapital har fått en hensiktsmessig utforming, sier Skogstad Aamo.

Tilsynet mener at finansfondet har stor egenverdi ved å redusere usikkerheten omkring bankenes tilgang til egenkapital.

- For flere banker vil et aktivt samspill med Statens obligasjonsfond bidra til å dekke kredittbehovet for større foretak og en avlastning for bankene selv, skriver Skogstad Aamo videre.

Få de viktigste nyhetene rett på mobilen

Gode resultater
Bankenes resultater i 2008 ble vesentlig lavere enn året før, både på grunn av tap på verdipapirer og økte utlånstap.

- Av de 30 største bankene hadde likevel 25 overskudd. Mange år med sterk utlånsvekst har sammen med det økonomiske tilbakeslaget økt kredittrisikoen i bankene, heter det.

Bankenes lønnsomhet er likevel helt klar under press, og bankenes utlånsrenter må avspeile risikoen i utlånene dersom bankene skal kunne opprettholde tilfredsstillende inntjening og soliditet framover, heter det.

Tapsanslag
Tilsynet tror at det er i næringslån bankene må påregne økte tap framover.

- En økning i arbeidsledigheten kan skape gjeldsproblemer for en del husholdningene. Rentenedsettelsene har imidlertid redusert sårbarheten for de fleste husholdningene, sa Skogstad Aamo.

Selv om det fortsatt er sannsynlig at Norge kan unngå en bankkrise, kan det ikke utelukkes at enkelte banker vil få problemer i 2009 eller 2010, og at det for noen kan bli nødvendig å vurdere strukturelle tiltak.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere