NA24.no

Ber bankene holde kjeft

Sist oppdatert:
Kredittilsynet vil sikre at bankene holder taushetsplikten.

Omtalen av Se og Hørs journalistikk om lekkasje knyttet til kontoforhold og medieoppslag i boka «En helt vanlig dag på jobben» har avdekket et behov for å understreke viktigheten av taushetsplikten som gjelder for banker og finansieringsselskaper.

NA24 - din næringslivsavis

Det skriver Kredittilsynet i en pressemelding fredag ettermiddag.

Det er opplysningene som femstilles i boken til tidligere Se og Hør-journalist Håvard Melnæs som får bankenes vaktbikkje til å reagere. Ved å skaffe kontoutskriftene til både kronprinsesse Mette-Marit, Ari Behn og prinsesse Märtha kunne Se og Hør fortelle hva de brukte penger på, ifølge boken.

- Synes å være overtrådt
- Finansnæringen er underlagt helt spesifikke og klare taushetsregler som synes å være overtrådt. Det er de enkelte banker og finansieringsselskaper som har ansvar for at bestemmelsene overholdes og som skal beskytte kundene mot at kontoopplysninger og andre forhold omkring kundeforholdet kommer ut til uvedkommende, skriver Kredittilsynet.

Må gå gjennom rutinene
Nå skal Kredittilsynet sende et eget rundskriv om dette til alle banker og finansieringsselskaper.

- På dette grunnlag kan det være behov for at den enkelte institusjon går gjennom sine rutiner og den interne kontrollen med rutinene, heter det i meldingen.

Kredittilsynet opplyser at det har foretatt enkelte undersøkelser overfor enkeltinstitusjoner. Det er Kredittilsynets inntrykk at det er et begrenset antall saker det kan dreie seg om.

Generelt god disiplin
- Det synes generelt å være god disiplin og stor lojalitet blant finansinstitusjonenes medarbeidere. Med den betydelige mengde persondata som banker og finansieringsselskap håndterer, kan det likevel være behov for at institusjonene gjennomgår sine rutiner for å sikre at taushetsplikten overholdes. Kredittilsynet vil også ta saken opp i samarbeidsmøter med bankenes organisasjoner.

Kredittilsynet er orientert av Nordea om hvilke interne tiltak denne banken nå iverksetter og at den mulige lekkasjen er politianmeldt. Tilsynet er tilfreds med bankens oppfølging.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere