NA24.no

Ber Bernanke heve renten

Sist oppdatert:
OECD ber den amerikanske sentralbanksjefen om å heve renten for å unngå inflasjonssjokk.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) advarer mot at de høye oljeprisene kan føre til at det blir et inflasjonssjokk i USA. Trusselen om inflasjonssjokk gjør at det kan bli behov for ytterligere rentehevinger fra den amerikanske sentralbanksjefen.

- Trykk på bremsene
Plutselige svingninger i oljeprisen kan ramme veksten, og det kan dermed bli behov for en depresiering av dollaren på mellom 33 og 50 prosent for å veie opp for den dyre oljen.

- Et lite trykk på bremsene ser ut til å være nødvendig for å beholde den økonomiske balansen, er konklusjonen fra den Paris-baserte organisasjonen.

Troen på Europa
Organisasjonen hever samtidig vekstforventningene til bruttonasjonalprodukt til 3,6 prosent i inneværende år. I november ventet OECD at veksten i USA ville bli på 3,5 prosent i 2006. Den amerikanske kjerneinflasjonen vil bli på 3 prosent i 2006, ifølge OECD.

OECD er ikke fullt så bekymret for Eurosonen der organisasjonen venter en økonomisk vekst på 2,2 prosent i 2006 og en vekst på 2,1 prosent i 2007. Dermed kan det være duket for en moderat oppgang og at regionen kan vise til den raskeste veksten i verden. I 2005 hang regionen etter resten av verdens oppgang.

Samtidig ber OECD den europeiske sentralbanken å vente til oktober med å heve renten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere