NA24.no

Ber forsker utlevere PC

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
Sist oppdatert:
En av medforfatterne til skandaleartikkelen i «The Lancet» blir nå bedt om å gjøre alle sine datamaskiner tilgjengelig for ledelsen ved NTNU.

Det melder Norsk teknisk-naturvitenskaplige universitet (NTNU) i Trondheim i en pressemelding.

NTNU har helt siden de ble varslet av Radiumhospitalet torsdag, arbeidet aktivt med å bistå den nedsatte graskingskomiteen.

- Vi gjør alt i vår makt med hensyn til å få alle fakta på bordet og komme til bunns i denne saken. I den sammenheng har NN (professor ved NTNU og medforfatter, red.anm.) umiddelbart overlevert alle sine datamaskiner og alt innhold på disse. Materialet er sikret av NTNU i henhold til gjeldende sikkerhetsrutiner og blir i sin helhet stilt til disposisjon for granskingskomiteen, sier prorektor for forskning Astri Lægreid ved NTNU i pressemeldingen.

- Full tillit
Samtidig erklærer universitetet at de har full tillit til sin egen forsker, en professor i fysikk.

- Hans rolle har utelukkende vært å gi råd om statistisk metode i databehandlingen. Det er overhodet ikke noe som tyder på at vår forsker på noe tidspunkt har hatt mulighet til å mistenke at dette var fabrikkert data, sier prorektor Lægreid.

- Rutinene fungerer
Fredag ble det kjent at en fremstående forsker ved kreftavdelingen på Radiumhospitalet i Oslo har fabrikkert data han brukte til å skrive en artikkel som havnet på trykk i det prestisjetunge tidsskriftet «The Lancet». Det som må betegnes som den største forskningsbløffen i norsk historie, og unik også i verdenssammenheng, ble gjennomskuet. Radiumhospitalet jobber nå med å nedsette en ekstern granskingskomité som skal gjennomgå artikkelen, samt alt skandaleforskeren har gjort i løpet av sine ti yrkesaktive år.

- Dette er en meget alvorlig sak, ikke minst ved at den kan svekke den allmenne tilliten til forskning. Samtidig viser saken at rutinene i vitenskap fungerer, ved at forskning publiseres i det offentlige rom og gjøres til gjenstand for forskningskollegers kritiske blikk, sier Lægreid i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere