*Nettavisen* Økonomi.

Ber Gjedrem være tydeligere

Foto: (Scanpix)

Vaktbikkja til Norges Bank evaluerer det dramatiske fjoråret.

24.02.09 13:16

Norges Bank Watch la i dag frem sin årlige rapport om Norges Banks håndtering av pengepolitikken i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Norges Bank Watch 2009 er utarbeidet av en gruppe økonomer bestående av professor Erling Steigum ved Handelshøyskolen BI og hans samarbeidsgruppe som har bestått av førsteamanuensis Michael Bergman ved Københavns universitet og sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

LES RAPPORTEN HER: Norges Bank Watch

De tre herrene fremhevet at sentralbanken forvaltet pengepolitikken i samsvar med signalene i de to pengepolitiske rapportene i perioden januar til august. Men i september endret, som kjent, utsiktene seg dramatisk i takt med sjokkbølgene etter kollapsen i Lehman Brothers. Dermed svekket vekst- og inflasjonsutsiktene seg raskt, og Norges Bank ble gjennom høsten kritisert for at de reagerte for sent i forhold til den endrede situasjonen.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

- Kunne signalisert tydeligere
Og Norges Bank Watch mener sentralbanken burde vært tydeligere i signalene.

- Generelt fulgte Norges Bank etter andre sentralbankers rentekutt. Men dette må sees i sammenheng med at innvirkningen på norsk økonomi som følge av svakere vekst internasjonalt kom sent og at kapasitetsutnyttelse og inflasjonstrykket innenlands var høyere enn i andre industrialiserte økonomier.

- Men på den tiden rundt rentemøtet i august, og enda mer når septembermøtet fant sted, var det klare tegn til at veksten i norsk økonomi hadde falt mer enn forventet. Med informasjonen som var tilgjengelig på det tidspunktet kunne Norges Bank ved rentemøtet i august og helt avgjort etter rentemøtet i september ha antydet mindre sannsynlighet for en ny renteøkning senere i fjor høst.

Regionale nettverk
I den sammenheng skriver de i rapporten at de mener det kan være nyttig hvis Norges Bank begynte å publisere rapportene fra sitt regionale nettverk når de er klare, uavhengig av rentemøtene.

- I situasjoner med svært høy grad av usikkerhet om de økonomiske utsiktene bør Norges Bank la det gjenspeiles i de alternative scenarier de utgir i den pengepolitiske rapporten. Når Norges Banks vurdering endret så dramatisk bare noen uker etter utgivelsen av en ny pengepolitisk rapport og før et nytt rentemøte burde Norges Bank ha kommunisert dette offentlig så tidlig som mulig, mener Norges Bank Watch.

Nytt inflasjonsmål
Norges Bank Watch gjentar at de mener at KPIXE ikke burde benyttes som fokus på den underliggende inflasjonen, og mener at Norges Bank evaluerer den nye indeksen på en tilsvarende måte. Utvalget mener at Norges Bank bør finne nye metoder for å forbedre usikkerheten knyttet til utviklingen i energi- og petroleumspriser.

De mener også at Norges Bank burde publisere all informasjon om hvordan indeksen er konstruert og sammenstilt, og at de underliggende dataene som blir benyttet også legges ut.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.