*Nettavisen* Økonomi.

Ber Kristin binde oljeprisen

Frp mener staten må begynne sikre inntekter etter dagens skyhøye oljepris.

09.05.08 21:51

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I frykt for at oljepriseventyret kan nærme seg slutten, mener Frp finansminister Kristin Halvorsen må ta grep for sikre fremtidige oljeinntekter.

NA24 - din næringslivsavis

Frp vil derfor at regjeringen skal befale Petoro å selge store deler av oljen i fremtidsmarkedet til dagens pris.

Petoro er organet som ivaretar de forretningsmessige forhold knyttet til statens direkte engasjement i petroleumsvirksomheten på norsk kontinentalsokkel.

- Det er mye som tyder på at det begynner å toppe seg. Jeg mener det er riktig tidspunkt å se på dette nå, sier Gjermund Hagesæter, som sitter i finanskomiteen for Frp, til NA24.

Minner om skrekktall
Han minner om at vi ikke skal lenger tilbake i tid enn 1999 før gjennomsnittsprisen på olje var 12 dollar fatet, og sier oljeprisen kan la seg påvirke av resesjon i USA og nedkjøling i økonomien.

I gjeldende statsbudsjett legger regjeringen til grunn at oljeprisen vil ligge på 360 kroner fatet i år, for så å synke til 230 2008-kroner på lang sikt.

Dagens oljepris er likevel drastisk høyere enn regjerings anslag, og gjennosnittlig har prisen i år ligget på 525 kroner fatet. Det er derfor ventet at regjeringen vil justere opp prisanslagene når det reviderte statsbudsjettet legges frem 15. mai.

- Men dere frykter altså at prisen kan gå ned?

- Vi frykter det ikke voldsomt, men du kan si det er like realistisk at prisen stiger som at det faller. Vi har ikke erfaring med så høye oljepriser som vi har nå, sier Frp-talsmannen.

- Spekulerer med oljen

Klikk på bildet for å forstørre.

Stortingsrepsentant Fremskrittspartiet, Frp


Hagasæter har sendt et brev til finansministeren om emnet, men har fått negative svar.

- Jeg skulle sett at hun var litt mer opptatt av å sikre forutsigbare inntekter og ikke bare spekulere med all oljeproduksjonen, sier han, og legger til at hvis det faktisk er slik at regjeringen tror prisene vil falle i årene som kommer, så vil det å ikke sikre inntektene være som å blåse av sine egne spådommer.

- Ikke gratis
Finansministeren statssekretær Roger Schjerva vil ikke røpe hva regjeringens nye oljeprisanslag vil ligge på, og minner om at forsikringen Frp etterspør ikke er gratis.

- Oljeprisen har variert mye over tid, og anslag for fremtidig prisutvikling er svært usikre, både oppover og nedover. Ved å selge olje i dag for framtidig levering reduseres denne usikkerheten. En slik forsikring er normalt ikke gratis. Kostnaden ved å kjøpe forsikring må vurderes opp mot behovet å redusere usikkerheten, bedyrer Schjerva.

Han avviser at det å ikke sikre dagens prisnivå er å «gamble» med statens fremtidige inntekter, og hevder Norge har råd til å ta smellen dersom prisene skulle synke.

- Har råd til å bære usikkerhet
- Etableringen av Statens pensjonsfond og handlingsregelen innebærer at budsjettet ikke er avhengig av usikre, framtidige oljepriser. Staten har dermed ikke behov for å sikre en fast oljepris for å finansiere årets budsjettutgifter. Samtidig innebærer en velfungerende norsk økonomi og formuesoppbyggingen i Statens pensjonsfond at staten er i stand til å bære en betydelig løpende usikkerhet om oljeprisen.

Han legger til at mesteparten av den gjenværende oljen og gassen vil først bli hentet opp i årene etter 2010, og at omsetningsvolumet i markedet for sikring av salg og kjøp av olje og gass er langt mindre for langsiktige enn for kortsiktige kontrakter.

- En langsiktig sikring av statens andel av oljeproduksjonen vil dermed trolig trekke futuresprisene ned. Samtidig vil transaksjonskostnadene ved å få andre til å overta prisrisikoen gjennom en omfattende sikringsoperasjon trolig være høye, avslutter statssekretæren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag