NA24.no

Angel Gurria, generalsekretær OECD
Angel Gurria, generalsekretær OECD Foto: ERIC PIERMONT (Scanpix)

Ber Norge stramme inn

Sist oppdatert:
OECD oppjusterer vekstutsiktene.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som representerer 30 av verdens største økonomier, anslår at økonomien til medlemslandene vil synke 3,5 prosent dette året.

OECD påpeker imidlertid at den økonomiske veksten har kommet i gang igjen etter den kraftigste tilbakegangen på mange tiår, men at gjeninnhentingen vil gå sakte. Det fremgår av siste utgave av «Economic Outlook» med nye prognoser for alle medlemslandene.

Oppjusterer kraftig
BNP-prognosen for hele OECD-området peker mot en BNP- nedgang på 3,5 prosent i år og en oppgang på 1,9 prosent i 2010 og 2,5 prosent i 2011.

Anslagene for neste år er doblet i forhold til forrige rapport som kom i juni. I forrige utgave av de økonomiske utsiktene trodde man på en BNP-nedgang på 4,1 prosent i inneværende år og en vekst på 0,7 prosent i 2010.

OECD mener nå at amerikansk økonom vil vokse med 2,5 prosent i 2010. Det er en kraftig oppjustering av anslaget fra forrige rapport i juni, da man trodde på en vekst i USA på 0,9 prosent. Nå tror man også på vekst i euro-området, med en BNP-vekst på 0,9 prosent neste år. Japans BNP-vekst er ventet på 1,8 prosent i stedet for 0,7 prosent, mens den kinesiske økonomien er ventet å vokse med 10,2 prosent neste år.

- Norge må stramme inn
OECD skriver at det økonomiske oppsvinget allerede har startet i Norge, og påpeker også at oppsvinget i boligprisene er et tegn på at de kraftige finans-og pengepolitiske stimulansene oppfordrer husholdningene til å øke forbruket fremfor å konsolidere sine balanser.

Organisasjonen mener også at gitt de store avvikene på statsbudsjettet fra handlingsregelen i 2009 og 2010, så er en omfattende tilstramming av finanspolitikken ønskelig.

- Tilstrammingen er allerede i gang og bør fortsette en stund fremover i takt med at økonomien bedres, arbeidsmarkedet strammes til og inflasjonsforventningene kommer noe opp, skriver organisasjonen.

Sterke tiltak
- Gjeninnhentingen driver av eksepsjonelt sterke etterspørselsdrivende stimulansetiltak, offentlige intervensjoner i finansmarkedene, sterk etterspørselsvekst i land utenfor OECD-området og positive bidrag fra lagerjusteringer, skriver OECD.

- Den gode nyheten er at oppgangen – selv om den er svak – er underveis. Med millioner av tapte arbeidsplasser og offentlige budsjetter under press blir myndighetene nødt til å trå varsomt i de kommende månedene. Å trekke tilbake stimulansetiltakene er nødvendig, men dette må gjøres gradvis for å unngå å underminere oppgangen, skriver generalsekretær Angel Gurria i OECD i rapporten.

Ledigheten fortsetter å øke
Men den gjeninnhentingen som nå er i ferd med å spre seg vil fortsatt ikke være nok til å hindre den pågående økningen av arbeidsledigheten, skriver OECD i rapporten. I USA er ledigheten forventet å nå toppen i første halvår av neste år, mens det kanske ikke er før i 2011 man vil se at ledigheten begynner å falle i euroområdet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere