Ber økonomer besinne seg

NHO mener økonomer hausser opp til en aggressiv rentepolitikk.

- Nå bør bankøkonomene besinne seg. Det å hause opp til en aggressiv rentepolitikk i Norge nå grenser til det uansvarlige, sier NHOs sjeføkonom Tor Steig.

NA24 - din næringslivsavis

- Må være forsiktige
Han viser til at flere bankøkonomer i forkant av onsdagens rentemøte i Norges Bank har spådd renten oppover raskere enn tidligere antatt.

- Utviklingen i renten internasjonalt er for tiden høyst usikker. Når samtidig renten i Norge er høyere enn konkurrentlandene, må vi være forsiktig med å oppmuntre til mer aggressiv rentepolitikk av hensyn til kronekurs og konkurranseevne, sier Steig i en pressemelding.

Steig viser til det nylig avsluttede lønnsoppgjøret i privat sektor.

- Partene i arbeidslivet har nettopp, av hensyn til konkurranseutsatt sektor, landet på et lønnsoppgjør som var mer moderat enn det bankøkonomene spådde på forhånd. Riktignok innebærer dette en moderat svekkelse av konkurranseevnen, men forhandlingsresultatet bør ikke straffes ytterligere av at kronen styrkes, sier Steig i en pressemelding.

- Husk 2002
Sjeføkonomen minner om hva som skjedde i 2002, da Norge førte en mer aggressiv rentepolitikk enn omverdenen:

- Da styrket kronen seg ukontrollert og konkurranseevnen ble svekket med 15 prosent på halvannet år. Dette må ikke gjenta seg.

- Det paradoksale er at en slik politikk vil stimulere det private forbruket, ettersom importprisene synker og reallønnen for folk flest dermed styrkes. Det kan da umulig være ønskelig, sier Steig.

- Reallønnen ventes jo allerede å øke med nærmere fire prosent i år, påpeker sjeføkonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag