*Nettavisen* Økonomi.

Ber om å bli gransket

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen ber justisdepartementet granske hans habilitet.

17.09.10 06:00

- Det har vært mye spekulasjoner i media om min rolle i denne saken. Derfor ser jeg fram til å få en vurdering av min habilitet fra Justisdepartementets lovavdeling. Jeg vil også sørge for at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité får alle relevante opplysninger.

Det sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen torsdag kveld.

Ministeren ber Justisdepartementets lovavdeling vurdere hans habilitet i de saker som involverer Eidsiva Energi og Troms Kraft. Vurderingen vil omfatte alle saker som olje- og energidepartementet behandlet etter at kraftselskapenes tilskudd til Senterpartiet ble gitt.

Pengestøtten
Det var i 2008 at Senterpartiet fikk 700.000 kroner fra Troms kraft og Eidsiva Energi til et prosjekt om fornybar energi. Pengene ble ikke tilført prosjektet, men bokført som partistøtte i 2009. Da feilen ble oppdaget i 2010 ble pengene tilbakebetalt.

Problemet for minister Riis-Johansen er at han i november 2008 støttet Troms Kraft i en konsesjonssak. Reineiere, to aksjonsgrupper og Miljøvernforbundet klaget på NVEs tildeling av konsesjon til Troms Kraft for bygging av vindmølleparken Fakken på Vannøya utenfor Tromsø. Statsråden gikk inn og støttet Troms Kraft.

Kjent i april
I juni i år ga Riis-Johansen Eidsiva Energi konsesjon til å drive fjernvarmeanlegg på Gjøvik. Dette til tross for at NVE ønsket en annen aktør.

Ifølge Sps generalsekretær Knut M. Olsen kjente ikke Riis-Johansen til at Troms Kraft og Eidsiva Energi hadde gitt penger til Senterpartiet.

Torsdag kveld sa partileder Liv Signe Navarsete til TV 2 Nyhetene at hele partiledelsen visste om pengestøtten fra energiselskapene, men at energiminister Riis-Johansen ble holdt utenfor. Pengestøtten skal ha blitt kjent under landsmøtet i april - altså to måneder før Eidsiva fikk sin konsesjon.

- Ikke orientert
- Det var partiledelsen som ble orientert i forkant av det prosjektet, og Riis-Johansen er ikke en del av partiledelsen. Jeg kan ikke snakke for andre enn meg selv, men jeg har ikke orientert Terje Riis-Johansen om dette, men jeg ser ut fra slik media legger det fram nå, at det burde ha vært drøfta, sa Navarsete.

- I dag har jeg også blitt kjent med at bidraget fra Eidsiva Energi til Senterpartiet er nevnt i regnskapet som ble lagt fram på partiets landsstyremøte 9-10. april 2010. Jeg var selv ikke til stede på møtet, og har til nå ikke vært kjent med opplysningen. Jeg ønsker likevel at det blir foretatt en vurdering av min habilitet i tilknytning til saker som involverer Eidsiva Energi og Troms Kraft, sier Riis-Johansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.