Gå til sidens hovedinnhold

Ber om bot på over 100 mill

I USA koster det fort skjorta om man blir dømt for å lure andre.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Joe Nacchio, tidligere konsernsjef i teleselskapet Qwest, avventer dom for innsidehandel i forbindelse med salg av aksjer for rundt 52 millioner dollar, eller over 300 millioner kroner, våren 2001. Aktoratet ønsker at han nå skal bli idømt en fengselsstraff på syv år og tre måneder pluss en saftig bot, ifølge Marketwatch.

NA24 - din næringslivsavis

Tiltalen var i utgangspunktet på 42 punkter med innsidehandel, men Nacchio ble funnet skyldig i 19 av disse anslått til å ha en verdi på 52 millioner dollar. Dom i saken er ventet å falle 27. juli.

Foruten fengselsstraffen ønsker aktoratet at Nacchio må betale en bot på 19 millioner dollar samt at han må betale tilbake de 52 millionene med dollar.

Nacchio bygde opp Qwest til et meget høyt verdsatt teleselskap under teknologiboomen rundt tusenårsskiftet, men det viste seg at giganten stod på leirføtter, og 100 milliarder dollar i markedsverdi fordunstet. Myndighetene mener Nacchio visste dette da han solgte aksjer i april og mai 2001.

Han trakk seg i juni 2002. Under ny ledelse klarte selskapet med et nødskrik å unngå konkurs.

En rekke hvitsnippforbrytere som fløy høyt under teknologiboomen, er nå dømt til lange fengselsstraffer. Blant disse finner vi sentrale sjefer i selskaper som Tyco, WorldCom, Qwest, Adelphia, Dynegy og Enron, som alle fløy høyt i aksjemarkedet for noen år siden. Bernie Ebbers, sjefen for WorldCom, ble for et par år siden dømt til 25 års fengsel.

Skandalene har også medført en kraftig innskjerping av lovverket for børsnoterte selskaper i USA.

Reklame

Husker du disse to idiotene?