*Nettavisen* Økonomi.

Ber om hjelp etter fusjonen

Norsk Industri mister en gigantkunde i oljefusjonen. Nå vil de ha hjelp fra politikerne.

På mindre enn ti år har norsk oljeindustri mistet to av tre store oljeselskap. Først slukte Norsk Hydro Saga. Nå sluker Statoil Hydro.

NA24 - din næringslivsavis

Dermed står norsk leverandørindustri tilbake med kun én kunde. Halvparten av kundegrunnlaget til leverandørindustrien forsvinner med et pennestrøk når de to gjenlevende oljegigantene fusjonerer i løpet av året.

Fra tre til ett
Det bekymrer bransjeorganisasjonen Norsk Industri. For leverandørindustrien er bortfallet av fremtidig konkurranse mellom de to ledende oljeselskapene på norsk sokkel et alvorlig ankepunkt i fusjonsvurderingene.

- For noen år siden hadde vi tre oljeselskaper. De utviklet hvert sitt undervannsmiljø og i dag er tre av fire undervannsmiljø i oljebransjen norske. De tre valgte å utfordre hverandre og bygde opp hver sine leverandørkjeder. De siste årene har Statoil og Hydro hele tiden konkurrert om å være best. Nå forsvinner den konkurransen, sier bransjesjef for offshore i Norsk Industri, Knut Aaneland, til NA24.

- Vi registrerer at dette er gjennomført, og ønsker ikke å gå tilbake til en situasjon vi ikke kan få, men hva har det å si for leverandørene når to kunder blir én, undrer bransjesjefen.

Presser på regjeringen
Nå begynner de en offensiv for å få gjennomslag for sine synspunkt. Det betyr massiv møtevirksomhet nedover Akersgata i ukene og månedene fremover, fra Regjeringskvartalet til Løvebakken.

- Vi skal ha møte med departementet, med Odd Roger Enoksen og politikerne på Stortinget. Vi skal ha en massiv påvirkningskampanje de neste tre månedene og fortelle hva vi ønsker, forteller Aaneland.

I mars, før fusjonen skal bankes gjennom i de to generalforsamlingene til våren, skal regjeringen gjøre rede for sin politikk i en stortingsproposisjon. Det er der Norsk Industri må få gjennomslag.

- Vi ønsker å påvirke i forhold til proposisjonen, bekrefter Aaneland.

- Det er ikke Enoksen som bestemmer dette. Det er Stortinget. Derfor er det viktig for oss å nå frem overfor Arbeiderpartiet og SV også, legger han til.

Må kompenseres
For Norsk Industri er det viktig å få kompenserende tiltak som kan bidra til å gjøre tilværelsen for leverandørene lettere

- Det er i ferd med å oppstå en skjevhet og vi er bekymret for hvordan dette skal kompenseres. Vi er helt sikre på at Ap, SV og Sp er like opptatt av dette som vi er. Alle ser utfordringene i at man får ett stort selskap, sier Aaneland.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Berit Almendingen

Han får i alle fall gjennomslag hos opposisjonen på Stortinget. Høyre-leder Erna Solberg uttrykte bekymring for konkurransen på norsk sokkel under onsdagens spørretime.

- Jeg frykter for tempoet i teknologiutviklingen og den forcen vi har hatt med to fagmiljø, noe jeg tror vil ha betydning for leverandørindustrien, sa Høyre-leder Erna Solberg til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.