NA24.no

Peter Løvkvist i Nordiska Transportarbetarefederationen hos Parat som tirsdag hadde invitert en rekke ledere fra fagforbundet i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge til møte tirsdag i forbindelse med Norwegian-konflikten.
Peter Løvkvist i Nordiska Transportarbetarefederationen hos Parat som tirsdag hadde invitert en rekke ledere fra fagforbundet i Sverige, Danmark, Finland, Island og Norge til møte tirsdag i forbindelse med Norwegian-konflikten. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Ber om sympatistreik med Norwegian-piloter

Nordiske transportarbeideres fagforbund ber sine medlemmer gå til sympatiaksjoner med de streikende Norwegian-flygerne.

– Jeg har i dag oppfordret alle våre medlemsforbund om å gå til sympatiaksjoner, sier generalsekretær Peter Lövkvist i Nordiska Transportarbeterfederationen.

Sammen med et titall representanter fra ulike forbund i Norden var han i Oslo tirsdag for å diskutere hvordan nordiske fagorganiserte kan samarbeide for å hindre streikebryteri under Norwegian-konflikten.

Føderasjonen organiserer en rekke fagforbund som har fagorganiserte i mange ulike funksjoner på nordiske flyplasser.

Dersom alle går til sympatiaksjon, kan det lamme Norwegians internasjonale ruter fullstendig, sier Lövkvist.

– Det kan bli en konsekvens, sier han.

Beskytte nordisk modell

Det danske Serviceforbundet varslet mandag sympatistreik med Norwegian-flygerne. Dersom partene ikke har kommet til enighet innen 14 dager, trer sympatikonflikten i verk ved blant annet Københavns lufthavn. Også det danske fagforbundet 3F varslet tirsdag sympatiaksjoner.

– Det er ikke hver dag en konflikt fra et annet land brer seg til Danmark. Men det er kanskje noe vi kommer til å se mer til i framtida, heter det i en uttalelse fra Serviceforbundet.

Svenske piloter har allerede iverksatt sympatistreik. Også den Europeiske Transportføderasjonen (ETF) har tidligere varslet at de vil vurdere aksjoner.

Lövkvist mener viktige arbeidstakerprinsipper står på spill i Norwegian-konflikten.

– Vi ønsker å beskytte den nordiske modellen med at arbeidstakere har en fast arbeidsgiver, slår han fast.

Streikebryteri

En rekke selskaper har fløyet passasjerer for Norwegian under streiken, men de fleste av dem er ikke vanligvis i direkte konkurranse om de samme passasjerene. Lövkvist er ikke i tvil om at dette er en form for streikebryteri.

– Men ved å oppfordre til sympatistreik, risikerer du at selskapet går konkurs og tap av arbeidsplasser?

– Det ansvaret ligger ikke på meg. Men det kan jo bli konsekvensen, ja, sier Lövkvist. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere