NA24.no

Ber OPEC droppe kutt

Sist oppdatert:
Det internasjonale energibyrået er bekymret for veksten i økonomien.

Det internasjonale energibyrået IEA oppfordrer OPEC til å frastå nye kutt i oljeproduksjonen når oljekartellet møtes i mars.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Flere av medlemslandene i oljeorganisasjonen har signalisert at de ønsker at oljeprisen skal opp fra dagens nivåer. Etter at prisen på olje hadde en foreløpig topp i fjor sommer har prisen falt godt over 100 dollar per fat. Prisfallet har rammet oljeprodusentene hardt, og fått analytikerne til å nedjustere sine forventninger til oljeprisen kraftig.

Skeptisk til hopp i oljepris
Den økonomiske krisen som for alvor slo inn med full styrke høsten 2008, har også rammet etterspørselen etter olje. Energibyrået har nedjustert etterspørselsforventningene betydelig, og ser et fall i etterspørselen i inneværende år.

- Hvis OPEC sikter mot en rask økning ved å kutte tilbudet kan det være at det ikke er godt for en økonomisk opphenting. Vi tror OPEC-landene burde ta en tettere titt på markedet og ta en fleksibel avgjørelse, sier sjefen for IEA Nobuo Tanaka ved en energikonferanse, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswire.

Medlemslandene i OPEC skal møtes til et ordinært møte i Wien 15. mars. Siden september 2008 har oljekartellet vedtatt kutt i produksjonen på 4,2 millioner fat per dag.

Ser lavere etterspørsel
IEA sendte i forrige uke ut en oppdatering rundt forventet oljeetterspørsel i verden. Analytikerne i energibyrået ser et fall i oljeetterspørselen i år på 1 million fat per dag sammenlignet med 2008. I 2010 ser de en oppgang på 1 million fat per dag.

Les mer: Nye kutt i oljeforbruket

Utsiktene er derimot avhengig av at det internasjonale pengefondet ikke gjør store endringer på sine spådommer rundt bruttonasjonalproduktet. Det energibyrået IEA er bekymret for er at en rask oppgang i oljeprisen vil slå ut på lavere aktivitet i den globale økonomien.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere