*Nettavisen* Økonomi.

Ber politikerne kaste silkehanskene

Foto: JACKY NAEGELEN (Reuters)

Lederen av det internasjonale pengefondet advarer mot en ny lavkonjunktur.

10.09.11 21:31

Christine Lagarde, lederen i det internasjonale pengefondet (IMF), mener at industrialiserte land må iverksette tiltak slik at man støtter gjenoppbyggingen av verdensøkonomien.

Hun mener risikoen av en tilbakegang i økonomien, er større enn trusselen fra inflasjon, og konstaterer at industrialiserte land må ta grep.

- Landene må handle nå, og ta dristige valg for å styre økonomien sin gjennom denne farlige nye fasen av gjenoppbyggingen, sier Lagarde, ifølge Bloomberg.

Uttalelsene kommer i forbindelse med at sentralbanksjefer og finansministere fra G7-landene er samlet i Marseille. Der skal man diskutere hvordan man kan styrke økonomisk vekst, midt oppi truslene fra Europas gjeldskrise og tilbakegangen i den globale gjenoppbyggingen.

G7-landene kjemper på flere fronter for å hindre at nedgangen blir snudd til en lavkonjunktur. Flere sentrale rentenivåer er rekordlave og mange statsgjelder er blitt skyhøye.

Kan få store konsekvenser
Lederen i IMF, Christine Lagarde, forteller at det kan få store konsekvenser hvis gjenoppbyggingen blir neglisjert.

- Dersom veksten fortsetter å miste momentum, vil problemer med balanseposter forverres, finanspolitikkens bærekraft vil være truet og politikkens alternativer for å berge den økonomiske gjenoppbyggingen vil forsvinne, advarer Lagarde.

Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling kuttet nylig sine vekstprognoser for USA og Japan, og har uttalt at sentralbanker verden rundt bør være klare til å lette pengepolitikken hvis økonomien forverres.

Smalere handlingsrom
Legarde mener at beslutningstakerne fremdeles har alternativer for å støtte gjenoppbyggingen, men at handlingsrommet er betydelig smalere enn da krisen først brøt ut.

Pengesjefen mener imidlertid det er viktig at landene handler raskt.

- Vi må ikke undervurdere risikoen for en ytterligere spredning av økonomisk svakhet, eller til og med en likviditetskrise. Det er derfor man trenger handling raskt - slik at banken kan gå tilbake til å finansiere økonomisk aktivitet, uttaler Lagarde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.