NA24.no

Ber Sigbjørn om skattelette

Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Norsk Industri har funnet løsningene for norsk eksport.

I 2013 vil særnorsk kostnadsvekst og sterk krone være industriens største utfordring.

Et brev fra Norsk Industri til Finansdepartementet forut for den årlige budsjettkonferansen, beskriver industribedriftenes forbedringsønsker.

En økonomisk politikk som er rettet inn mot å unngå for sterk krone og bidra til å dempe kostnadspresset i økonomien er industriens sterkeste ønske til det økonomiske opplegget.

«Til tross for en økonomisk politikk i tråd med handlingsregelen, vil det være vanskelig å løse utfordringene knyttet til kronekurs og høyt norsk kostnadsnivå med politiske tiltak» skriver de i brevet.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Arbeidsgiverorganisasjonen har en klar opfatning av hvilke endringer Stortinget og Regjeringen kan gjøre for å øke konkurransekraften til eksportbedriftene.

Flere ingeniører
Behovet for flere tusen sivilingeniører og ingeniører må prioriteres. Det er ifølge Norsk Industri ingen tvil om at det er et misforhold mellom utdanningen og etterspørselen.

De ønsker at det skal stilles krav om minst en treer i matematikk fra videregående skole, som et ledd i satsingen for å få ned frafallet i denne utdanningen.

Norsk Industri er bekymret for regjeringens manglende vilje til å bevilge penger til forskning de siste to årene.

De foreslår derfor å gjeninnføre «Fondet for forskning og nyskaping» som bidro til en sterk realøkning i satsingen fram til 2010.

«Etter vår vurdering trengs realøkning på 200 millioner kroner i budsjettet for næringsrettet forskning i 2013, for å ta unna køen av kvalifiserte søknader og møte en voksende innovasjonsevne og –vilje i industribedriftene.» skriver de.

Formueskatten fordoblet siden 2005
Norsk industri mener at den norske regjeringen burde se til USA og adaptere flere av tiltakene som har blitt gjort av Barack Obama.

Han har lansert betydelige skattelettelser for investeringer i teknologisk utstyr i USA.

Også Storbritannia er i ferd med å redusere den alminnelige skattesatsen fra 30 prosent i 2008 til 23 prosent i 2014.

Disse tiltakene har ifølge Norsk Industri blitt innført for å tiltrekke høyteknologiske investeringer, forbedre vilkårene for forskning og øke konkurransekraften til den etablerte industrisektoren.

I flere av Norsk Industris medlemsbedrifter blir maskiner regnet som fast eiendom, til tross for at de er dokumentert flyttbare. Formueskatten har følgelig blitt fordoblet siden 2005, skriver de i brevet.

Doble avgifter
Norsk Industri mener at deres medlemmer konkurrerer på helt andre miljømessige vilkåer enn resten av Europa, og at dobbel beskatning reduserer industriens konkurransedyktighet.

«CO -avgiften på naturgass mv. er et dobbelt virkemiddel for kvotehandelsbedriftene. Regjeringen mener at doble virkemidler prinsipielt er feil, men lar likevel Finansdepartementet gjennomføre dobbeltbeskatningen. (...)Det er uheldig at Regjeringens prinsipielle syn om at "doble virkemidler ikke bør brukes" følges opp i avgiftsvedtak, og vi ber Statsråden gripe inn for å få ryddet opp i dette så snart som mulig.»

Satsing på samferdsel
Norsk Industri oppfordrer regjeringen til å bygge ut hoveddelene av stamveinettet til fullgod standard, senke kostnadene ved sjøtransport og oppgradere jernbanen, og dermed følge opp NHOs forslag om et SamferdselsLøft frem til 2013.

«Eksportindustrien er helt avhengig av utbygging av at transportløsningene forseres for å bidra til et mer konkurransedyktig Norge»

Økt eksport til vekstmarkedene
Norske bedrifters eksport til resten av Europa har økt de siste årene, men eksporten til vekstmarkedene (Afrika, Sør-Amerika og Asia) falt i 2011.

Derfor oppfordres det til en forsterket satsing i eksporten til disse markedene.

Signalene fra Regjeringen fra LOs Finanskonferanse om mer satsing på Brasil og India, bør følges opp gjennom prioriteringene i statsbudsjettet.

Norsk Industri innrømmer at det er flere politiske utfordringer ved eksport til Kina.

Likevel understrekes det at Kina er det eneste markedet i Asia med eksportvekst, noe Innovasjon Norge har bidratt til.

«Nå trengs tilsvarende satsning i de andre vekstmarkedene, og vi ber om at det etableres en treårig eksportsatsning i utvalgte vekstmarked fra 2013-2015.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere