Ber staten støtte flere «skattejegere»

Foto: Sigurd Haugsgjerd/Setesdølen

Tor Sigbjørn Utsogn jakter på Norges skjulte formue. Nå får norske «skattejegere» 80 millioner, men Tor får ikke smake på kaka.

12.12.11 18:02

NA24 har i flere artikler omtalt mineralindustrien, som kan vise seg å bli svært viktig i årene som kommer.

Det har også regjeringen innsett, og Trond Giske og Nærings- og handelsdepartementet har valgt å gi totalt 80 millioner i støtte til industrien.

Støtten skal gå til kartlegging av områder og til å utarbeide en mineralstrategi i Norge, noe også LO har tatt til orde for.

Les mer: Norske fjell skjuler enorme summer

Norse Minerals er foreløpig en mindre aktør i mineralindustrien. De reagerer på hvordan Trond Giske og Nærings- og handelsdepartementet har valgt å fordele støtten.

Selskapet holder til på Sørlandet, og har foretatt prøveboringer med oppløftende resultater. Likevel har de ikke fått noe av støtten fra Nærings- og handelsdepartementet, som mest har gått til fylkene i nord.

- Trond Giske ser ut til å være enig i at det er mye potensial i mineralindustrien ved å gi den støtte, men vi mener støtten bør fordeles jevnere over hele landet basert på hvor det er sannsynlige forekomster. Vi har hatt gode resultater, noe som kan ha nasjonal betydning, sier styremedlem i Norse Minerals, Tor Sigbjørn Utsogn, til NA24.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Sigurd Haugsgjerd/Setesdølen

Mener Norse Minerals er langt framme
Norse Minerals har fått tildelt tolv såkalte utvinningsområder i Iveland kommune fra Direktoratet for mineralforvaltning. Der har de foretatt en overflateundersøkelse og kjerneboringer, noe som altså har gitt positive resultater.

- Vi leter etter tre typer mineraler - ren kvarts, ren feltspat og sjeldne jordartsmineraler. Det er noe som markedet hungrer etter. Og vi har funnet en enorm sammenhengende pegmatitt, en fjelltype som inneholder det vi leter etter. De tre mineraltypene utgjør en solid økonomisk plattform, forklarer Utsogn.

Han har tidligere uttalt at den som først finner mye mineraler har skutt gullfuglen.

- Det er et voldsomt press i bransjen, men foreløpig ser det ut til at vi leder. Jeg har ikke hørt om lignende dokumentert forekomst.

Les mer: - Vi går inn i en gullalder

Skape arbeidsplasser
Det er noe av grunnen til at Norse Minerals mener støtten fra Giske har gått feil, og at hans fokus på mineralleting også må rettes til resten av landet og Sørlandet. De mener deres gruvedrift kan ha store positive konsekvenser.

- Dette kan være starten på en gruveindustrioppbygging på Sørlandet, noe som kan skape mange arbeidsplasser. Det kan ha nasjonal betydning. Vi kan være en spydspiss for hele næringen. Vi mener vi kan vise at utvinning av forekomsten kan gjennomføres med stor lønnsomhet, uttaler Utsogn.

Han legger til at støtten fra regjeringen kunne kommet Norse Minerals godt til nytte, selv om de har fått til mye på egen hånd.

- Støtten kunne hjulpet oss betraktelig. Grunnundersøkelser og leting er kostbart. Med statens hjelp kunne vi dekket større område. Vi ville vært sikrere på at vi er på de riktige områdene med større kartlegging, forklarer styremedlemmet.

- Muligheter for alle
Statssekretær Rikke Lind, forklarer hvorfor Nærings- og handelsdepartementet valgte å fordele støtten slik de gjorde.

- Bakgrunnen for støtten til de nordligste fylkene, er et ønske fra næringen og flere andre hold. Det ligger store muligheter i de områdene, men det har vært lite kartlegging. De tre nordligste fylkene utgjør 35 prosent av fastlandet i Norge, men det har blitt gjennomført lite kartlegging, sier Lind til NA24.

Statssekretæren forteller imidlertid at ikke all støtte har gått til de nordligste fylkene.

- Det betyr ikke at vi har glemt resten av landet. Flere har fått støtte – av de 80 millionene vi har gitt i støtte, har 25 millioner gått til de nordligste fylkene. Det ligger betydelige midler til hele landet. Det er muligheter for alle, uttaler Lind.

I Norse Minerals er man glad for at regjeringen viser interesse for mineralindustrien.

- Jeg tror hele mineralindustrien setter pris på regjeringens vilje til å kartlegge Norges mineralforekomster. Det er imidlertid mindre kjent at disse midlene er tilgjengelige for leteprosjekter i Sør-Norge, uttaler Utsogn.

Rikke Lind, er åpen for å høre på hva Norse Minerals har på hjertet.

- Vi inviterer gjerne dem til et møte for å diskutere muligheter og hele næringen generelt. Departementet ønsker god kontakt med bedriftene som er involvert.

En invitasjon som blir godt tatt imot.

- Vi setter stor pris på den positive holdningen til statssekretæren og til departementet. Jeg kan si med en gang at vi takker ja til et møte med henne. Vi ønsker å legge frem vår sak spesielt, men ønsker også å fokusere på de generelle utfordringene nye gruveaktører møter i oppstarten, sier Utsogn.

Stort potensial
Den voksende oppmerksomheten og interessen for mineralindustrien, er i stor grad på grunn av Kinas nye begrensninger i eksporten av mineraler.

Landet har tidligere levert 95 prosent av verdensbehovet, men har vedtatt at de ikke skal eksportere mineraler i råvareform i like stor grad. Dermed er etterspørselen etter nye mineralleverandører stor.

- Vi mener vi har truffet på det rette tidspunkt. Offentlige organer i både EU og USA har vedtatt å lete etter akkurat disse mineralene. Norge er et attraktivt land i så henseende, sier Tor Sigbjørn Utsogn.

- Sjeldne jordartsmineraler er en del av basisen for moderne elektronikk og fremtidsrettet miljøteknologi. Gruvedrift i Norge er derfor en forutsetning for at landet skal kunne delta på råvaresiden i utviklingen. Derfor mener vi koblingen mellom denne type gruveselskaper og Innovasjon Norge bør styrkes betydelig.

Regjeringen er også klar over at det ligger mye verdier i mineralindustrien.

- Der det finnes mineraler, ligger det fantastiske muligheter. Prisene er veldig gode for øyeblikket, og det ligger muligheter for bedrifter og for flere arbeidsplasser. Det er noe av grunnen til regjeringen nå har økt innsatsen til kartlegging av mineraler og lager en mineralstrategi for Norge, forklarer Lind, og legger til at de håper å ha strategien ferdig neste år.

Også næringsminister Trond Giske har uttalt seg positivt om mineralindustrien.

- Norge står veldig godt stilt, selv om vi er inne i en av de største økonomiske krisetidene siden 30-tallet. Da blir spørsmålet hvordan man skal lykkes i fremtiden når man er på topp. Det er der mineralindustrien kommer inn i bildet, uttalte Giske på et seminar i november.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.