*Nettavisen* Økonomi.

Berg-og-dalbane endte i minus

Frykten ruver over grådige spekulanter. Børsoptimismen ble kvalt i fødselen.

17.01.08 23:21

Hovedindeksen på Oslo Børs gikk som en berg-og-dal-bane torsdag. Det så lenge lyst ut og på det meste var børsen opp over 2 prosent, men skrekktall fra den amerikanske meglergiganten Merrill Lynch og en tale fra den amerikanske sentralbanksjefen ble det nok en nedtur.

NA24 - din næringslivsavis

Til slutt endte børsen ned 0,39 prosent til 410,23 poeng, og siden nytt år er fasiten minus 16,41 prosent.

Rentekutt i USA
Usikkerheten preget handelen store deler av dagen. De store utslagene kom kjapt og bidro til at børsen vinglet mellom pluss og minus. Det som ble avgjørende var advarslene fra Ben Bernanke. Tilstanden i den amerikanske økonomien er dårlig og det bekrefter den amerikanske sentralbanken. Nå er de villig til å ty til betydelige rentekutt, og ber kongressen forberede store skattekutt.

Selv om de to hendelsene er positive for aksjemarkedet er det erkjennelsen om at det står så dårlig til i den amerikanske økonomien som skremmer letteskremte investorer som tror en resesjon nå er nærstående

Storebrand rett opp
Storebrand ble sendt rett opp etter at det ble kjent Gjensidige har fått forlenget frist til å kjøpe seg opp til like under 20 prosent. Kredittilsynet har innvilget ny frist frem til 19. mars for å at Gjensidige kan kjøpe seg opp til 19,99 prosent. Fra før eier forsikringsselskapet 10,84 prosent av Storebrand. Aksjen ble løftet 7,82 prosent til 46,90 kroner.

Oljeprisen falt
Oljeprisen fikk et fall mot slutten av dagen og bidro til at StatoilHydro falt 1,91 prosent til 143,80 kroner. Lehman Brothers var den klart ivrigste selgeren av StatoilHydro-aksjer og sto bak over halvparten av nettosalget. Merrill Lynch var også store nettoselgere.

Yara falt hele 9,09 prosent til 235 kroner, og særlig mot slutten av handelssesjonen var aksjen svært svak. Fra analytikerhold forklares dette med at gjødselsektoren er generelt svak. Men det er også verd å merke seg at Yara aksjen har klart seg langt bedre enn resten av markedet i den kraftige nedturen.

Siden årsskiftet har aksjen falt 6,56 prosent, dette iregnet dagens kraftige fall. Hovedindeksen på Oslo Børs har rast 16,4 prosent i tilsvarende periode.

Tøft for Telenor
Telenor var en annen tungvekter som gjorde det svakt. Aksjen falt 2,75 prosent til 115 kroner.

Kampen om Aker Drilling ble ikke særlig dramatisk. I går meldte Sea Drill, John Fredriksens riggselskap, at de hadde solgt en mindre post. I dag lempet Fredriksen ut alle sine gjennværende aksjer. Kjøper er Aker Capital som måtte legge bud på selskapet. Nå får de med andre ord hele riggselskapet i fanget. Aker Drilling endte dagen opp 0,3 prosent til 38,8 kroner aksjen.

De svakeste
Tørrbulkaksjene har også fått merke børsuroen og har vært blant de svakeste aksjene i børsraset. Meglerhuset DnB Nor Markets anbefaler aksjene i sin morgenrapport med kjøpsanbefalinger og kursmål 30 kroner og 52,50 kroner for henholdsvis Golden Ocean og Jinhui Shipping.

Golden Ocean ble løftet 6,26 prosent til 22,90 kroner, mens Jinhui Shipping steg 7,79 prosent til 41,50 kroner.

Stor kapasitet
Ifølge skipsmeglerhuset Fearnley er det for mange ledig tankskip i markedet. Det kan føre til at ratene faller på kortsikt. Tankrederiet Frontline ble sendt rett ned på Oslo Børs. Utsikter til lavere fraktrater tynger aksjen som falt 4,76 prosent til 200 kroner.

- Utsiktene på kort sikt er langt fra oppmuntrende, og det er lite som indikerer at ratene ikke vil fortsette å falle, skriver Fearnleys en rapport..

Birdstep-aksjen havnet langt oppe på vinnerlisten torsdag. Ved børsslutt var teknologiaksjen opp hele 10,6 prosent til 8,99 kroner. Det var ingen håndfaste årsaker til løftet i aksjekursen. NA24 kjenner imidlertid til rykter om at det jobbes med strukturelle løsninger for selskapet. Det er trolig fusjonsryktene som har fått tradere til å kaste seg inn i aksjen, som har vært tungt rammet det siste halve året. Investorer som Idar Vollvik & Co. Har sett en tredje del av verdiene i Birdstep vandre ut døren på Oslo Børs det siste halvåret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag