NA24.no

Berg-og-dalbane på børsen

Sist oppdatert:
Nervøse investorer fikk en turbulent og urolig dag, men Oslo Børs viste styrke mot slutten. Les alt om børsdagen.

Sjekk kursene her.

Dagen begynte men en pen oppgangen, men dårlig nytt fra amerikanske myndigheter skremte spekulantene og fikk aksjene på Oslo Børs til å rase 1 prosent. Like etter at børsene i USA åpnet snudde den negative tendensen og hovedindeksen endte opp 0,39 prosent til 342,12 poeng.

NA24 - din næringslivsavis.

Høyere konsumpriser
Konsumpriseindeksen for mai i USA steg mer enn ventet, noe som fungerte som bensin på bålet for renteskeptikerne. Dyrere amerikanske priser gjør større fare for ytterligere renteoppgang i USA. Den amerikanske sentralbanksjefen Ben Bernanke har et uttalt mål om å få inflasjonen i landet under kontroll og har tatt til orde for å bruke renten som våpen mot økt inflasjon.

Høyere rente betyr økte lånekostnader og er svært dårlig nytt for aksjemarkedene. Rentevåpenet brukes også for å hemme den økonomiske veksten. Situasjonen i USA blir fulgt nøye av investorene rundt om i verden.

Oslo Børs har ledet an i de store svingningen på verdens børser, og har fått skikkelig juling. Ekspertene er ikke enige om vi er midt inne i en større korreksjon som kan et krakk, men ingen kan nekte for at børsfallet de siste ukene har vært massivt.

Oljeprisen ned
Oljeprisen styrer mye av det som skjer på Oslo Børs. De største og viktigste selskapene som finnes i Norge er så å si alle eksponert på energisektoren, og en hver endring i råvareprisene får konsekvenser for investorene her hjemme.

Da Oslo Børs stengte, var kontraktsprisen på nordsjøolje med levering i juli på 67 dollar. Oljelagertall fra USA har fått oljeprisen til å falle etter det. Tallene fra det amerikanske oljedepartementet viser at bensinlagrene stadig fylles. Dermed blir frykten for bensinmangel mindre.

De norske oljetungvekterne Statoil og Norsk Hydro må vente til like før russerne tar sommerferie før de får vite om de blir tildelt deltagelse i Shtokman-utbyggingen. En talsmann fra Gazprom sier at de vil bestemme hvem som blir partnere på det lukrative prosjektet etter selskapets aksjonærmøte 30. juni.

Statoil mest omsatt
Statoil ble det mest omsatte selskapet på Oslo Børs, og falt 0,32 prosent til 154,50 kroner. Meglerhuset ABG Sundal Collier lempet ut aksjer og dominerte selgersiden ved at de sto bak rundt 60 prosent av nettosalgene denne dagen.

Bedre gikk det med Norsk Hydro. Aksjen ble til slutt løftet 1,39 prosent til 146 kroner. Eivind Reiten & Co er i St. Petersburg på konferansen Economic Forum og fikk prominent besøk.

Den russiske presidenten Vladimir Putin kom innom det norske oljeselskapets utstillingsstand og Hydro var det eneste utenlandske selskapet som fikk anledning til å ta i mot den russiske presidenten. Reiten hadde også et møte Gazprom-sjefen Alexey Miller under sitt besøk i St. Petersburg.

DNO steg til slutt 0,21 prosent til 48,60 kroner. Meglerhuset First Securities var sultne på Altinex-aksjer, noe som førte til at kursen løftet seg 3,48 prosent til 1,19 kroner.

Gull på børsen
Gull- og gruveselskapet Int. Gold Exploration steg 13,24 prosent til 3,08 prosent. Aksjen har fått skikkelig juling den siste tiden, men tok seg noe inn denne dagen.

IT-selskapet Inmeta steg 9,39 prosent etter at de har inngått en intensjonsavtale om å overta alle aksjene i Micro Service License Partner AB i Ørebro. Det norske selskapet skal betale rundt 4 millioner svenske kroner for aksjene i det svenske selskapet.

Aker American Shipping klatret 9 prosent til 109 kroner, men var tidligere på dagen nede i 91 kroner. Enskilda Securities sto bak rundt 66 prosent av nettokjøpene.

Vollvik-yndlingen DynaPel ble dagens taper etter at aksjekursen falt 15,81 prosent. Nedgangen må kunne tilskrives svært lav omsetning og kun to transaksjoner ble gjennomført på til sammen stusselige 60.100 kroner.

Eidsiva Rederi faller 12,61 prosent til 20,10 kroner, men igjen er nedgangen knyttet til svært lav omsetning i aksjen. En børspost på 500 aksjer er omsatt.

De europeiske børsene snudde også opp etter å ha vært svake store deler av dagen. Oppturen kom samtidig med at Oslo Børs tok seg inn. Utviklingen var også urolig i Europa der investorene leter etter en retning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere