NA24.no

Berge Gerdt Larsen tiltalt for økonomisk utroskap

Foto: Holm, Morten (Scanpix)
Sist oppdatert:
Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot den profilerte investoren.

- Statsadvokatene i Hordaland har den 19 oktober 2010 tatt ut tiltalebesluttning mot Berge Gerdt Larsen. Tiltalebesluttningen gjelder brudd på straffeloven §275 første og annet ledd jf § 276, grovt økonomisk utroskap, ved slag av aksjer til underpris. Utroskapet gjelder verdier for minst NOK 20,500.000. Heter det i en pressemelding, fra statsadvokaten.

Saken har sitt utspring i salget av Stavanger-selskapet Independent Oil Tools. Larsens selskap Larsen Oil & Gas stod først som eier av 34 prosent av Independent Oil Tools, men da oljeselskapet DNO, hvor Larsen også var tungt inne på eiersiden, overtok Independent Oil Tools senere, stod Norden Oil Ltd. som selger av aksjene.

Norden Oil, som siden den gang skiftet navn og heter nå North East Oil. Selskapet er registrert på De britiske Jomfruøyer.

- Aksjesalget ble gjennomført i henhold til en opsjonsavtale inngått i 1997. Vi mener at påtalemyndigheten har feilaktig lagt til grunn at aksjevederlaget i henhold til opsjonsavtalen var lavere enn virkelig verdi. Påtalemyndigheten har tidligere også lagt til grunn at Norden Oil Ltd som kjøpte aksjene, var et selskap eiet og kontrollert av Berge Gerdt Larsen. Dette standpunkt er nå forlatt, skriver advokat Svein Aage Valen i advokatfirmaet Thommessen, som representerer Berge Gerdt Larsen, i en melding.

Grunnlag for tiltale
Statsadvokatembetet opplyser i meldingen om at det inntil videre kun er tatt ut tiltale for de forhold som er ferdig etterforsket. Og at det forventes at politiet skal få avsluttet resterende etterforskning i løpet av året, slik at ytterligere tiltalebesluttniger kan taes ut våren 2011.

- Vi er uenig i grunnlaget for tiltalen. Politi og påtalemyndighet har brukt utrolige seks år på etterforskning av en enkeltstående aksjetransaksjon. Nå ser vi frem til at saken omsider skal kunne behandles av domstolene slik at Larsen gis en mulighet til å imøtegå det han mener er feilaktige beskyldninger, sier Valen.

Les flere saker på NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere